Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Få gode råd til dit arbejde med social data

Virksomheder træffer i stigende grad beslutninger, baseret på ekstern data. Denne data stammer blandt andet fra sociale medier og indeholder indsigter om målgruppe, brandpositionering, konkurrenter og trends i branchen. Derfor er social data afgørende, når virksomheder skal udarbejde strategier i forbindelse med eksempelvis Influencer Marketing.

Mange virksomheder, som arbejder med social data, står ofte overfor udfordringen: ‘Hvordan omdanner jeg denne data til brugbar viden?’ og ‘hvordan måler jeg på min performance baseret på de KPI’er, som virksomhedens allerede bruger i sin generelle rapportering?’. Især brug af viden fra social data er mangelfuld, når virksomheder udarbejder strategier – både i og udenfor virksomhedens marketing- og kommunikationsafdelinger.

Social data skabes også af influencers

På de sociale medier findes mange aktører og influencers med meninger, holdninger og udtalelser, der kan have effekt på et brand eller en branche. Derfor er det vigtigt, ikke blot at identificere relevante influencers til potentielle partnerskaber, men også at påvirke disse samt overvåge, hvad der bliver sagt og skrevet på tværs af de store mængder brugergenereret data.

Det er relevant at følge og analysere influencers’ færden fordi:

 • De deler holdninger, der kan være oplagte til positionering af virksomhedens brand
 • De opererer med et niche-fokus, som kan passe på virksomhedens produkt
 • De har en målgruppe, som potentielt er relevant for virksomhedens salg

De insights du kan finde, ved at identificere og analysere samtaler på sociale medier, kan være med til at præge de indledende overvejelser for en influencer-strategi. Hvilken type influencer bør repræsentere virksomhedens brand? Hvilket content og trends skal denne interessere sig for? Det er vigtigt, at have en målsætning for kampagnen og finde det helt rigtige match til virksomhedens eksisterende brand og guidelines.

Ligeledes bør virksomheder kende til relevant data om en bestemt influencer både før, under og efter et potentielt samarbejde. Denne data kan både findes ved at researche på influencerens egne sociale profiler, benytte influencer platforme til dybdegående data eller simpelthen spørge influenceren selv.

Brug af social listening

Social listening er et redskab, som mange virksomheder anvender til at få en forståelse for, hvad der skrives om virksomhedens brand uden for virksomhedens egne platforme og fire vægge. Ligeledes til at overvåge og analysere alle de posts, kommentarer og social engagement, der sker om virksomhedens produkter, branche, konkurrenter eller specifikke trends. Indsamling af denne eksterne data giver oftest mest værdi, når denne analyseres og omdannes til konkrete tiltag og strategier fremadrettet.

Social Listening kan ligeledes benyttes til at indsamle data, som efterfølgende ved brug af medieanalyse kan omdannes til strategier og konkrete tiltag. Det kan blandt andet være med til at identificere nye Influencers eller overvåge eksisterende partnerskaber og få indsigt i:

 • Identificere relevante Influencers, baseret på deres content for at identificere potentielle partnerskaber.
 • Overvåge en bestemt Influencer-kampagne eller partnerskab samt effekten heraf.
 • Analysere hvordan en Influencer er med til at sprede et bestemt budskab på tværs af
  andre sociale profiler, platforme og medier.
 • Overvåge hvordan sociale profiler skaber indflydelse i debatter om branchen.
 • Analysere hvordan bestemte trends omtales på sociale medier samt hvilke Influencers,
  der i forvejen er en del af denne debat.

Tip: Benyt data fra virksomhedens eksisterende sociale aktiviteter, til at researche den eksisterende målgruppe og dermed hvilken målgruppe der er relevant for en Influencer kampagne.

Influencer marketing: Data til din research

Influencers leverer ikke nødvendigvis ensartede eller konsistente budskaber. De har hver især sin personlige fremgangsmåde, målgruppe og univers, som kan kræve forskellige budskaber og tilgange.

Som med valg af andre platforme til kommunikations- og marketingtiltag, er det vigtigt at bruge tid på at researche inden et potentielt Influencer-samarbejde for at kunne udarbejde den bedst mulige strategi for indhold, mål og de helt rigtige brandambassadører.

Social data som kan være en del af den indledende research:

 • Profilens følgere (potentielle rækkevidde) samt den faktiske rækkevidde
 • Målgruppens (følgernes) demografiske data
 • Engagement-rate
 • Influence-level
 • Profilens netværk

Disse data er individuelle for hver enkelt Influencer og er relevante i forhold til at vurdere, hvorvidt en Influencer er et match for virksomhedens brand.

Den faktiske rækkevidde

Præcis ligesom når vi arbejder med PR, er forskellen mellem de potentielle og den faktiske rækkevidde afgørende. KPI ́en siger måske ikke meget i sig selv, men kan være relevant for forventningsafstemning og resultater.
Du kan altid spørge en Influencer om indsigt i den faktiske rækkevidde (altså hvor mange personer når et post i gennemsnit ud til), men der findes også værktøjer som kan give dig en indledende indikation om denne værdifulde indsigt. Denne data kan være afgørende for, om en kampagne er succesfuld, da en profils følgere kan afvige meget fra, hvor mange profilens posts reel set når ud til.

Influence-level

Denne KPI er ofte baseret på en række forskellige KPI ́er (såsom eksempelvis engagement, følgeres demografi og trending content). Nogle platforme kan med hjælp fra AI-algoritmer give et mere kvalitativt bud på, hvor indflydelsesrig en profil er.

Målgruppens demografi

Baseret på virksomhedens overordnede formål med Influencer marketing er det vigtigt at analysere profilens følgere og målgruppes demografi. Hvilke interesser har de og hvor er de geografisk placeret?

Engagement-rate

Dette er for mange det vigtigste KPI, da engagement ultimativt er målet med Influencer-marketing. Ved at kigge på den gennemsnitlige engagement-rate kan man udelukke inaktive profiler samt vurdere, hvor meget engagement profilen formår at opnå, baseret på historisk content. Jo mere engagement, jo oftere vil profilens posts blive vist i feedet fremover, derfor er dette meget relevant. Med et gennemsnitligt antal likes, kommentarer og delinger på profilens eksisterende content, kan man nemmere lave en kvalificeret forecast for performance og afkast for et samarbejde.

Profilens netværk

Det er ligeledes en god idé at få indsigt i virksomhedens netværk. Hvilke andre succesfulde Influencers er profilen connected med? Engagerer disse med hinandens content? Kan disse være med til at kvalificere profilen eller eventuelt være en del af en potentiel kampagne?

Gode råd til dit arbejde med social data

1. Benyt kun intelligent og nødvendig data
I en moderne verden fyldt med data, kan man have en tendens til at indsamle det, bare fordi det er tilgængeligt. Kunsten er at finde og analysere det, der er aller mest relevant og som muliggør, at virksomheden kan træffe de rigtige beslutninger. Søg efter data, som kan kobles sammen med -eller komplimentere målsætninger og KPI ́er, som virksomheden i forvejen kender og kan forholde sig til. På den måde kan ekstern data analyseres på samme måde som virksomhedens interne data.

2. Gør “blød data” kvantificerbar

Social data bliver ofte rapporteret direkte, hvilket desværre ikke altid er nok. Det kan være svært at finde de rigtige parametre at måle på, da målsætning og KPI ́er varierer fra virksomhed til virksomhed. ​M​ange “bløde” parametre såsom fans og likes kan være svære at måle på – samt for ledelsen at forstå værdien af. Med en dybere kvalitativ analyse og sammenkobling af flere KPI ́er, kan kommunikationsansvarlige udlede trends og forretningsritiske data, som beslutnignstagere kan forstå og dermed reagere på.

3. Forstå og udvælg de rigtige KPI ́er
Alt for ofte vil marketing professionelle træffe beslutninger, baseret på ́rå data ́. Når det kommer til stykket tilfører individuelle KPI ́er som eksempelvis ́potentiel rækkevidde ́ ikke meget værdi, hvis de ikke sammenkobles med andre relevante KPI ́er eller viden. Denne problemstilling sker med mange KPI ́er. Derfor er det altid et godt udgangspunkt, at kigge på, hvad virksomheden i forvejen måler og analysere på, for at kunne tilføre viden fra den eksterne data til beslutninger baseret på intern data. Dette kan eksempelvis være salg, som kan bevises gennem konverteringsrater fra hjemmeside trafik til direkte salg, i forbindelse med en Influencer-kampagne. Kliks og visninger fra en Influencers posts bliver dermed kvantificerbare og skaber værdi for virksomheden.

4. Lav en konkret business case på dine resultater
Det er en god idé at udarbejde en konkret case på sin Influencer-strategi. Denne bør indeholde alt fra målsætning, konkrete Influencers, samt en plan for ROI. Efter endt kampagne, kan den konkrete case benyttes internt, samt som grundlag for en datadrevet tilgang til Influencer marketing fremover.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.