Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hvad siger kunderne om dig og dine konkurrenter på Facebook?

Du har dit budskab på plads. Du har din content-plan for det næste år. Du ved, hvem du vil tale med, og hvad du vil tale om. Men bliver det grebet og forstået i markedet? Ved at bruge social listening værktøjer kan du få indblik i, hvordan folk opfatter dit brand. Og hvad der ellers optager din målgruppe på Facebook og andre sociale medier.

Hvad er Social Listening?

Social listening er en metode, som med enkle værktøjer gør det muligt at lytte og indsamle data på tværs af sociale kanaler. Du kan finde ud af, hvad folk globalt og lokalt taler om lige netop i forhold til dit brand, din industri eller dine konkurrenter. Ved at lytte på tværs af de store sociale medier (Facebook, Twitter, Instagram etc.) samt nyhedskanaler, fora og blogs kan du ikke alene få indblik i, hvad folk taler om, men også hvor de gør det, hvem de er, om de er positive eller negative osv.

Social listening giver dig indsigt i, hvad der foregår. Du får både det store billede, og du kan dykke helt ned på personniveau. På den måde kan du danne dig en holistisk forståelse af den globale online snak om dit brand. Og samtidig lære din målgruppe bedre at kende.

 Det er vigtigt at huske, at social listening ikke er en dialog. Det er din mulighed for at lægge et øre til den skak, der foregår derude. Du lytter til tusindevis af samtaler uden at blande dig. Når du ikke blander dig, præger du heller ikke debatten. Eller dataindsamlingen. Du får til gengæld et ufiltreret, ærligt indblik i de ord og vendinger, folk bruger, når de omtaler dit brand på Facebook og andre sociale kanaler. Også når de ikke tagger dig, men taler frit. Når du har lyttet, kan du med fordel bruge indsamlede data til at monitorere og engagere dig efterfølgende. Med relevant kommunikation, der kan påvirke målgruppens opfattelse. Men lad os for en kort stund lade det ligge, og dykke ned i, hvilken type data vi taler om, når vi taler social listening.

Social listening i Westeros

Lad os starte med et praktisk eksempel. Hav mig undskyldt, jeg er stor fan af Game of Thrones og har, mens vi venter på sidste sæson, valgt at kaste mig over social listening i Westoros, kontinentet mod vest i Game of Thrones fiktive verden, for at eksemplificere.

Ved en social listening-søgning, vil man typisk først få sig et overblik over, hvor folk taler om et givet emne, og hvornår. Globalt er der 34.986.871, der har talt om Game of Thrones inden for de sidste 12 måneder. Geografisk er det primært i USA og Europa, at folk taler om den populære serie. Her er hele 83,9% af den globale debat på Twitter. Derudover er der en del samtaler på Facebook, Instagram og på diverse blogs.

 

 

Kigger man nærmere på, hvornår folk taler om Game of Thrones går det hånd i hånd med, hvornår HBO offentliggjorde deres afsnit henover sommeren 2017. Og den største debat findes d. 29 august, dagen for den store sæsonafslutning.

Dykker vi ned i data, kan man se, at Stark er den mest omtalte familie i Westeros (fans kan jo håbe, at det også smitter af på den kommende sæson) med hele 841.200 mentions. Men mentions er blot en brøkdel af, hvad man kan finde ud af med social listening. Næste skridt kunne være at se på, hvordan familierne er positionererede i forhold til hinanden, altså hvilke ord folk forbinder med familierne Stark, Targaryen etc. Herefter kan man gå nærmere ned i en såkaldt sentimental analyse af hver familie. For eksempel for at finde ud af, om opfattelsen af Stark-familien er positiv, mens den er noget mere tvivlsom omkring Lannister-familien. Yderligere kunne man undersøge udviklingen i opfattelsen af familierne over tid. Har holdningerne til Lannister-familien for eksempel ændret sig over de seneste sæsoner, efter at man begynder at kunne ane empatiske sider hos Jamie Lannister?

Mere end tv-serier, madopskrifter og hundehvalpe

Mange tænker, at de data, som vi kan finde i de sociale mediers bibliotek af posts og billeder, hovedsageligt handler om tv-serier, madopskrifter og billeder af hundehvalpe. Især B2B-virksomheder kan tvivle på, hvor meget der egentlig bliver talt om deres brand eller nicheindustri på de sociale medier. Det er dog misforstået at tro, at B2B er ekskluderet fra snakken. For det første fordi folk i langt højere grad end tidligere forventer, at brands – også B2B brands – er til stede på de sociale medier. Men også fordi social listening-programmer kan lytte til og indsamle data fra nyhedskanaler, professionelle fora og blogs. Der er altså rig mulighed for at følge med i de mere tekniske samtaler og følge specifikke målgrupper. Som et eksempel på et teknisk B2B emne, kan jeg nævne, at der i løbet af det sidste år har været 1.357.463 sociale diskussioner om enzymer. Hvis man er i den branche, giver det værdifuld viden om folks forståelse af – og holdning til – både produkter og brands.

Fra passivt til pro-aktivt lyttestudie

Når du løbende indsamler indsigter om dit brand, dine målgrupper og din industri, får du et vigtigt grundlag af viden til at forstå dit marked. Men det er sjældent nok at erkende, ”at sådan ser verden ud”. Social listening skal gøres til social intelligence. Det sker ved at lægge et ekstra analytisk lag ned over al data, så det bliver muligt at bruge indsigterne til relevant strategi- og kommunikationsudvikling. Er der for eksempel overensstemmelse mellem, hvad en virksomhed fortæller om sig selv på de sociale medier og det, som kunderne i virkeligheden efterspørger?

Der er mange måder at bruge indsigterne på. Tre oplagte områder er;

  • Content planning
    Content planning er helt oplagt, fordi du gennem din social listening analyse ikke kun får indblik i, hvad der bliver talt om, men også hvem, der taler og hvor de taler. Du kan altså bruge indsigterne fra social listening til at udvikle meget præcise og relevante budskaber til lige netop dem, du ønsker at ramme.
  • Positionering
    Med en positioneringsanalyse kan du sammenholde generelle emner fra de sociale samtaler med, hvad der bliver talt om specifikt i forhold til dig og dine konkurrenter. Dermed får du viden til at beslutte, hvilken dagsorden du ønsker at påvirke og tage del i.
  • Customers’ search journey
    Der er forskel på søgninger i løbet af en købs- eller beslutningsproces. En analyse af søgninger gør det muligt for dig at se, hvad du skal kommunikere til hvem, og hvornår i en købsproces. Hvad søger din målgruppe på i starten af en købsproces? Og hvordan ændrer søgningerne sig, jo tættere samme målgruppe kommer på et køb eller valg af leverandør?

Der findes efterhånden en vifte af værktøjer, der kan lytte og monitorere de sociale data. Det er bare vigtigt at huske, at du får svar, som du spørger. For at få det fulde udbytte af værktøjerne kræver det, at du kan fokusere din søgning i larmen af data. Og at du kan bruge de indsamlede indsigter til strategiudvikling og konkrete tiltag. En ting er dog helt sikkert; Der ligger en guldgrube af ord, der beskriver dit brand derude. Så jeg kan kun opfordre dig til at komme i gang med at lytte – og til at bruge det, som du hører til at styrke dit brand!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.