Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Moderne marketing kræver modet til frihed

Teknologi fylder for meget i marketing i dag. Det kan lyde paradoksalt, når det netop er digitaliseringen, der i disse år vender op og ned på spillereglerne for marketingchefer og bureauer. Men i bestræbelserne på at følge med i alt digitalt har mange organisationer forsømt, hvad der fortsat er den vigtigste faktor, mennesket.

Hastighed og uforudsigelighed er kommet for at blive

Når fokus skifter fra analog til digital, betyder det grundlæggende ændringer i måden at arbejde på. Tidligere var marketingarbejdet forholdsvist forudsigeligt og langtidsplanlagt. Baseret på resultaterne fra sidste år lagde man et nyt budget og definerede de kommende opgaver, alt sammen styret top-down (groft sagt). Digitaliseringen har introduceret helt nye forudsætninger, hvor værktøjer til digital markedsføring leverer en øjeblikkelig reaktion fra markedet, som man skal forholde sig til. Marketing er derfor ikke længere en kontrolleret, lineær proces, men et dynamisk univers, hvor der konstant dukker nye informationer og valgmuligheder op.

Lederen skal aktivere selvstændig tænkning

Disse nye grundvilkår betyder, at medarbejderne skal tænke selv og tage beslutninger baseret på de foreliggende data. Det kræver nye kompetencer, en ny kultur, og mest af alt kræver det ledelse, der ikke er top-down. Medarbejderen skal have den faglige frihed til at træffe sine egne afgørelser. Det lyder logisk og måske også nemt, men for mange ledere er det en svær øvelse i praksis, især hvis man som de fleste har været vant til en mere traditionel ledelseskultur. Jeg finder bla. selv ofte inspiration i “Turn the Ship Around” af David Marquet. Her fortæller den dekorerede kaptajn om sine erfaringer som kommanderende på en atomubåd. Man skulle tro, at netop sådan et sted ville al ledelse handle om kontrol, men Marquet skabte en af den amerikanske flådes mest effektive besætninger ved at give beslutningerne til dem, der reelt kender situationen.

Marquet ændrede ledelseskulturen fra “Leader-Follower” til det mere egalitære “Leader-Leader,” hvor den enkelte medarbejder qua sine kompetencer er en del af beslutningsprocessen. Ubådskaptajnen argumenterer således, at lederen først og fremmst er til for at aktivere selvstændig tænkning – lade medarbejderne udnytte frihed og indsigt til at vurdere, hvad der er bedst for given opgave eller situation. I mange organisationer er det stadig teori, fordi lederen ganske enkelt mangler modet til at uddelegere, fordi det medfører tab af kontrol. Men hvis kaptajnen på en atomubåd tør forsøge sig, lader det sig vel også gøre for en marketingchef?

De nye samlebåndsarbejdere

Det er imidlertid ikke det eneste, der sker på medarbejdersiden. De mange digitale værktøjer skal konstant optimeres, hvilket har vist sig at kræve betydelige menneskelige ressourcer.

Derfor ser vi nu en ny type marketingmedarbejdere materialisere sig. Vi kan kalde dem “digital blue collar workers,” der bruger det meste af deres tid på de mange standardiserede opgaver, digital markedsføring også fører med sig. Med tiden vil en væsentlig del af disse opgaver blive automatiseret, men lige nu har vi en moderne udgave af samlebåndsarbejdere.

Derfor ser vi også en del insourcing hos kunderne i disse år. Det giver ikke mening at betale heftige timepriser for specialiserede seniorkonsulenter, der ender med at sidde og udføre standardopgaver.

Sourcing – et spørgsmål om hastighed og bredde

Er insourcing så det nye sort? Har digital markedsføring det bedst med være in-house? Det afhænger af opgavernes art og kundens ressourcer.

Digital markedsføring skal passes og plejes på daglig basis, hvorfor der er gode grunde til at hjemtage dele af den digitale markedsføring. Det vil sige mennesker og kompetencer til discipliner som SEO, analytics, kampagnedesign, SoMe-tilstedeværelse, BI, etc. På den måde bygger kunden kompetencerne op tæt på forretningen, produkterne, butikkerne og de dagsaktuelle tendenser.

Men der er omvendt nogle stærke argumenter for at trække på ekstern ekspertise. For det første er der hastigheden. Tingene forandrer sig ekstremt hurtigt online – for eksempel Google Ads, der løbende laver om på grundlæggende elementer og best practice, fordi markedet flytter sig. Vi taler her om nogle komplekse discipliner, der kræver voldsomme ressourcer for at følge med, og her kan det være relevant at trække på ekstern ekspertise. For det andet er der bredden. Kunden vil kun have indsigt i egen branche og marked, men der kan ske meget nyt og nyttigt i andre sektorer. Her kan bureauet levere den nødvendige bredde i form af indsigter og nye data. De eksterne eksperter skal levere analyser, audits og komme med planer på baggrund af brugbar datasæt, der kan drive den digitale kommunikation frem.

Jo sværere det bliver, og jo længere man kommer ned i en tung digital metier, jo mere peger pilen på at outsource. Det kan være konverteringsanalyser, dataanalyser, mediemiks eller kanalvalg. Omvendt virker det ikke oplagt at købe tekstproduktion til webshoppen og rugbrøds-produktion af negativesøgeord og hvad har vi, ude i byen.

Sourcing handler derfor om hastighed og bredde. Det føles måske godt i starten, fordi man står på egne ben, men samtidig er der den konstante fare for at miste hastighed og fokusere på en enkelt erfaringsbase. Digital markedsføring står aldrig stille, og det bør marketingafdelingen heller ikke.

Kunderne fortjener transparens

Det er jo nemt for en bureaumand at sige, vil den kvikke læser nu tænke. Men bureauerne skal også i omdrejninger og gøre outsourcing mere attraktivt for kunderne. Ved at levere transparens. Alt for mange konsulenter/bureauer tilbyder i dag uigennemsigtige ydelser, hvor det er svært for kunden at vurdere værdien. Det kan blive bedre, og kunderne er i deres gode ret til at fordre transparens.

En anden af mine inspirationer inden for ledelse er Marshall Goldsmith, der mener, at den moderne leder skal besidde og agere ud fra tre fundamentale værdier: Mod, disciplin og ydmyghed. Jeg vil dog tilføje en fjerde værdi, gennemsigtighed. Det er afgørende for os som bureau at være transparente i det, vi laver – internt såvel som eksternt. Resultaterne bliver bedre, når medarbejderne kan træffe egne og mere frie beslutninger, og rapportere på og ud fra disse.

Man skal turde slippe kontrollen for at få den igen – lad dine medarbejdere lede sig selv, via støtte, tillid og mod. For da vil din marketingafdeling og dit bureau begynde at arbejde sammen, og tage de rette beslutninger.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.