Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hvordan er Amazon blevet så gigantisk?

WIN ONLY WHEN CUSTOMERS WIN:  er en let omskrivning af sidste linie i Amazon Doctrinen, den fulde ordlyd er: Above all else, align with the customers. Win when they win. Win only when they win.

Det kendetegner Amazon at de tænker forbrugeren ind i alle dele af deres forretningsstrategi. Det gælder også i forhold til datadreven innovation, som Amazon forudså at de ville komme til at arbejde med allerede ved deres børsnotering i 1997 – den gang kaldte man det bare ’collaborative filtering’.

Formålet for Amazon har fra begyndelsen været at udvikle bedre løsninger til forbrugeren og ikke sekundær anvendelse af forbrugernes data. Derved adskiller Amazon sig fra en række andre sammenlignelige virksomheder som Google og Facebook, fordi Amazon for eksempel ikke sælger data videre til anden part. Amazon bruger sine data om forbrugerne til at udvide til nye forretningsområder. Hvor Amazon før var en boghandel på nettet, der udvidede til også at sælge andre produkter; så er de nu også selv skabere af indhold på Primevideo, de har en musikstreamingstjeneste, og de lancerer løbende nye produktlinjer inden for de samme kategorier, som de bedst sælgende brands på deres platform. Et af de områder hvor Amazon har haft story succes, er deres lancering af forbrugerteknologi – for eksempel Kindle deres e-bogslæser og Alexa – en stemmestyret cloud-service til private forbrugere. Når en virksomhed som Amazon pludselig kan tage markedsandele som video og musik streaming området, er det fordi de bruger deres eksisterende viden om forbrugerens smag fra deres cd og dvd salg. På den måde har Amamzon videreudviklet genrer som måske ikke kan trække det store publikum på Flow TV, men derimod har et stort globalt publikum. Det viden brugte Amazon til indledningsvist at lave 14 pilotprogrammer til servicen Primevideo, hvor yderligere analyser af forbrugernes præferencer blev afgørende for hvilke af pilotprogrammerne det kunne betale sig at udvikle yderligere og hvor og hvornår seerne engagerede sig i programmerne. Ved at se på tid og sted for forrbugernes engagement fik Amazon også viden om hvor og hvornår det bedst kan betale sig at pushe indhold til forskellige forbrugertyper.

På den måde efterlever Amazon deres vision om at skabe i overensstemmelse med deres forbrugeres eksisterende adfærd og behov.

Så hvor andre virksomheder ser på data som en salgsvare, de kan bruge til at sælge til tredjepart, så betragter Amazon deres data som en unik adgang til forbrugerne. Allerede i 1997 begyndte Amazon at arbejde med brugeroplevelsen på deres salgssider. En af de måder Amazon arbejder aktivt med brugeroplevelse og forbrugernes adfærd er for eksempel ved at analysere, hvor lang tid en bruger er på en side og hvilket salg det medfører. Hvis salget falder til under en bestemt grænse, bliver siden designet om for at forbedre funktionalitet, købsoplevelse og motivere til større salg.

Samtidig har viden i forhold til at analysere data vist sig at være uvurderlig, så på trods af at Amazon ikke sælger data, så profiterer de alligevel på hele Big data bølgen. De redskaber og den knowhow Amazon har udviklet i deres egen søgen efter indsigt og forståelse af data, sælger de nu, så andre kan analysere deres egne data. På den måde har Amazon skabt endnu et forretningsområde og profiteret på deres årtier lange arbejde med data. Men hvor andre sælger ud af arvesølvet, så har Amazon valgt en strategi, hvor de kan fungere som konsulenter på andres dataanalyser uden at give køb på deres egne data.

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.