Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Har Marketing-afdelingen ikke altid skulle være moderne?

Den moderne marketing afdeling! Noget nyt? Næhee…. Og så alligevel en helt masse under forandring. I og med at vore kunder ikke længere skelner imellem det at være offline eller online, men i det hele taget bare altid er online ændres strukturer for kommunikation, og vor måde at arbejde på i marketing skal både reflektere dette og indrettes med rette kompetencer og værktøjer til at håndtere dette.

Ifølge en undersøgelse fra Microsoft har 70% af kunderne indenfor B2B allerede taget en købsbeslutning inden de henvender sig til dig, og indenfor B2C er tallet 54%.

Kunderne har med andre ord taget internettet i brug og er generelt meget vidende både om egne behov og mulige løsninger på konkrete problemstillinger.

I den moderne marketing afdeling betyder dette at det er et krav at marketing møder kunden der hvor kunden er. Og der kan være en lang række forskellige interaktions punkter hvor du møder kunden. Såvel offline og online.

Det er derfor så vidt ikke så meget nyt i. Marketing har altid handlet om disse interaktioner.

Det nye er at rejsen startede med at vi som virksomhed nok hellere måtte få en hjemmeside. Og senere hen fandt vi ud af at Facebook var kommet for at blive, og så skulle vi som virksomhed også have en Facebook side. Og langsomt er denne online pallette udvidet med andre sociale kanaler, SEO, SEM, content marketing, SEO, E-mail markedsføring og så videre.

Mindmap

Den moderne marketing afdeling er derfor i dag nødt til at favne utrolig bredt, og forstå hvordan de forskellige kanaler supplere hinanden. Deres individuelle styrker og svagheder, og den rette timing for budskab. Her taler jeg ikke alene om det digitale univers, men så sandelig også om mere traditionelle kanaler.

Hvis vi ser på en (meget forenklet) struktur så kan den se således ud:

figur_DennisKronborg

Der er meget at overskue i den moderne marketing afdeling. Og oveni det nok allervigtigste; den store strøm af data der er tilgængelig. Data der er væsentligt for at træffe de rigtige beslutninger for hvor der skal allokeres midler og ressourcer.

Og lad os være ærlige, det er næsten en umulig opgave at kunne alt dette og være god til det alt sammen. Man kan ikke forvente at marketing skal være ”top of class” indenfor alle disse områder. Bevares, du kan naturligvis finde en super haj til social eller e-handel, men kan samme person udvikle det rette messe koncept?

Og i den moderne virksomhed skal det være helt okay at marketing ikke kan favne alt. Især på de digitale platforme sker der er stort set daglig udvikling der gør det ekstremt vanskeligt hele tiden at følge med.

Derfor vil den moderne marketing afdeling i høj grad fremover skulle outsource visse dele af marketing funktionerne til eksterne samarbejdspartnere.

Derfor ser jeg i den moderne marketing afdeling en anderledes kompetence struktur i årene fremover. En moderne marketing afdeling præget af både generalister og specialister, med udpræget brug af outsourcing af områder hvor der kræves dyb kompetence.

Der er kompetencer, der i fremtiden kommer til at blive vægtet højt i marketing afdelingerne. Kompetencer som vi historisk ikke umiddelbart forbinder med den traditionelle marketing funktion, men som i langt højere grad vil sætte sit præg på marketing. Her er mit bud på 3 kompetencer.

3 ting den moderne marketing afdeling skal kunne:

 

1. Indholdsskabelse

I marketing kræver det naturligvis at du har styr på dine teorier tilegnet igennem en relevant uddannelse eller erfaring.

Men i og med at kunderejsen har ændret sig hen imod at kunderne laver rigtig meget research inden de kontakter os, så sættes der nye krav til marketing afdelingens evne til at skabe indhold. Og da Google elsker godt indhold kræves det også fremover af os at vi er i stand til at lave kvalitets indhold. Alt fra blog indlæg, til social, til vor hjemmeside med mere kræver indhold.

Og nogen skal skabe dette indhold. Naturligvis forankret i virksomhedens værdier og produkt portefølje. Og her er det ikke nødvendigvis tale om at vi skriver et blog indlæg fra tid til anden. Indhold er også produkt beskrivelser, YouTube videoer, online kurser, sociale opslag, podcasts, hjemmeside opdateringer, gæste indlæg og meget andet.

Den moderne marketing afdeling skal definere målene der sigtes efter og skabe, -dele og promovere indholdet. Det er dette indhold der er med til at hjælpe den moderne kunde til at vælge os i den undersøgelsesfase han / hun igangsætter for at løse en konkret problemstilling.

2. Projektstyring

Den moderne marketing afdeling kan IKKE være lige god til alt. Ej heller være tilstede alle steder. Det skal ledelsen forstå og være villig til den fornødne outsourcing af større eller mindre opgaver til specialister. Det kræver dog at marketing påtager sig opgaven omkring styring af de eksterne og interne opgaver der igangsættes.

Egenskaber som projektledelse er derfor vigtige i den moderne marketing afdeling. Ledelse og styring af interne og eksterne ressourcer så alle bevæger sig i den ud rigtige retning. Den moderne marketing afdeling har derfor en eller flere projektledere, der styrer det fælles output der skabes.

3. Data analyse

Noget af det mest fantastiske ved online tilstedeværelse er at alt er målbart,

Det er i høj grad marketings opgave at indsamle information fra markedet, og fra alle de digitale kontaktpunkter der er. Det bliver marketing der analyserer, strukturerer og forstår de data der indsamles. Og på baggrund af disse data igangsættes kampagner.

Ikke mere gætværk om hvor mange der har købt vor produkt baseret på en radio reklame vi har indrykket. Nu er det muligt helt konkret at se ikke bare hvor mange der har købt fra en af vore digitale kampagner, men også muligt at se hvor dem der ikke købte ”sprang” fra i vor salgstragt. Derefter kan marketing tilrette og optimere for endnu bedre resultater.

Så, har marketing afdelingen ikke altid været moderne?

Den moderne marketing afdeling vil i høj grad benytte sig af outsourcing af opgaver til specialister. Som jeg skrev indledningsvis, er der ikke så meget der har ændret sig, da marketing afdelingen jo har brugt outsourcing til det traditionelle reklame eller kommunikationsbureau i årtier. Det der er det nye er detaljegraden af outsourcing der kan laves og mængden af forskellige specialister der kan komme i spil for at nå rundt om alle de steder virksomhedens kunder er tilstede.

Vi ser måske også så småt en bevægelse hen imod digitale bureauer der ikke bare omfavner en enkelt digital disciplin, men dem alle og endda i visse tilfælde også de mere traditionelle reklamebureau opgaver. Dette for netop at kunne rådgive marketing afdelingerne bedst muligt på alle de niveauer kunderne befinder sig på.

Med de store mængder data der er tilgængelige vil den moderne marketing afdeling i højere grad skulle evne at analyser og tage beslutning på baggrund af disse. Disse beslutninger ligger til grund for nyt (eller forbedret) indhold, som enten skabes i marketing afdelingen eller skabes hos en samarbejdspartner. Projektstyringen heraf er væsentlig ikke bare for implementering, men også promoveringen heraf og dermed resultaterne der skabes.

Hvordan ser din fremtidige marketing afdeling ud?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.