Kroppen husker som en elefant
Kroppen kan huske, hvilke varer, der skal i indkøbsvognen, og hvilke, der ikke skal - så det er ikke noget, vi behøver at tænke meget over!
Ofte kan vi lynhurtigt afgøre, hvad vi kan lide, og hvad vi ikke kan lide - og ligeså ofte uden overhovedet at kunne forklare, hvorfor det lige præcis er sådan, det er. Denne "irrationelle" forbrugeradfærd har længe interesseret både forskere og praktikere, og i de seneste år har vi også fået en noget dybere indsigt i, hvilken rolle følelser spiller i vores forbrug. Den nye viden kommer først og fremmest fra neurovidenskab og emotionspsykologi, der har undersøgt, hvordan kroppen og biologien genererer forbrugspræferencer og købsbeslutninger uden at bruge energi på at konsultere den bevidste del af hjernen.
Hvad betyder følelser?
Hidtil har følelsernes rolle i forbindelse med forbrug primært været undersøgt fra et symboløkonomisk perspektiv, hvor formålet har været at vise, hvordan forbrugere anvender produkter og brands i deres identitetsskabelse. Den symboløkonomiske forskning har ført til en udvidet forståelse af, hvordan symbolske brand-universer kan skabe betydning og mening, som nogle gange er helt afgørende for købsbeslutning og produktevaluering.
Denne efterhånden veletablerede indsigt i de mere kognitive og