Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Burning Man og 70.000 nysgerrige i Nevadas ørken

”WELCOME HOME” siger velkomstkomiteen iklædt fantasifulde kostumer. Efter 11 timer i fly fra København til San Francisco, 5 timer i bil til Reno, så i en truck 3 timer til ørkenen og 6 timer i en langsom støvet kø for at komme helt ind i Black Rock City i Nevadas bjerge – en kø fyldt med tøffende mobilhomes, skøre køretøjer og dansende forventningsfulde deltagere – ja, så er jeg ”hjemme” igen og på Burning Man for anden gang i mit liv.

Jeg underviser i oplevelsesøkonomi, og i 2017 har jeg været på Folkemødet, Heartland, Smukfest, HCA Festivals, Karrusel – og Burning Man, der er den mest spektakulære og udfordrende af dem alle. De fleste events har et formål, en mission og vision og Burning Man er en imponerende, tankevækkende og lærerig oplevelse, som mange opfatter som oplevelsesøkonomiens vugge.

Burning Man er ikke en festival

Det er en kreativ kunst- og designevent, et netværk med dreamers and doers, en kultur fuld af muligheder og et midlertidigt, kreativt, pengeløst, reklamefrit og innovativt samfund, på bunden af en udtørret sø i 2.000 meters højde i bjergene i Nevadas Ørken. Politiken omtaler i deres avis den 28. juli Burning Man som et mix af  Roskilde Festival, Kunstmessen Art Basel og Cirque du Solei – men den sammenligning er ikke helt fair, for Burning Man er som nævnt ikke en musikfestival. På Burning Man går man højt op i rengøringen, og ”Leave no trace” er ét af eventets 10 principper, som du kan læse mere om længere nede i artiklen.

Den første brandmand under Golden Gate

Det hele begyndte i 1986 i San Francisco under Golden Gate. Her stod idémanden Larry Harvey sammen men en håndfuld kammerater og brændte en lille træmand af.  I dag deltager ca. 70.000 nysgerrige mennesker fra hele verden og skaber en uge i ørkenen med flere hundrede fantasifulde temalejre med gratis barer, masser af events, fantasifulde kunstværker, kreative happenings, festlige kostumer og en kæmpemæssig træmand – og alle er meget engagerede og rydder konstant op efter sig. Ud over kunst, design, arkitektur, ild og fester kan man blive rigtig klog på Burning Man på de mange gratis kurser og foredrag og lære alt fra tysk, tango, tegning, teknik, teologi til tantramassage

Verdensomspændende organisation

Hele året rundt har organisationen bag Burning Man aktiviteter overalt i verden i alt indenfor frivilligt arbejde, bæredygtighed, nødhjælp, undervisning og miniudgaver af den store event i Nevada.

Hvorfor deltog Google?

Superbrands, som Google, Facebook og Tesla deltager sammen med medarbejdere, for at styrke korpsånd, co creation og finde nye kolleger. Google deltager eksempelvis fordi Burning Man er kendt for at styrke gruppeflow. Google valgte faktisk deres topdirektør, blandt 50 kandidater, fordi han var den eneste, der havde deltaget på Burning Man. Google Doodle blev udviklet på Burning Man, og man bliver som deltager udfordret og opfordret til at debattere og co create med personlige modsætninger.

I lære som Sørøver

Jeg deltager for at udvide min horisont, mit netværk, blive inspireret og provokeret. I år var jeg medlem af en sørøverlejr med egen artcar – et imponerende sørøverskib, der kørte rundt flere gange i døgnet, for at vise de mange kunstværker inden de blev brændt, besøge de spændende og gratis barer eller de imponerende diskoteker med fantastiske og vilde multimedieshows. Jeg havde søgt om optagelse efter min første tur i 2012, hvor jeg opholdt mig meget i lejren og om bord på skibet. Camp Gallavant er en erfaren lejr med én af de ældste og mest populære barer og flotteste artcars på Burning Man. I 2012 landede jeg i lejren klokken 10 om formiddagen, efter 3 timers kørsel, dansende alene på dækket af sørøverskibet med fuldt rockmusik og udsigt over byen – og i lejren bød man så på dansk julefrokost med sild og snaps serveret af 3 gæve danske vikinger. Efter frokosten blev vi overfaldet af råbende sørøvere med store vandpistoler. Så var jeg solgt – og 5 år efter stod jeg igen og spiste sildemadder, skålede i snaps og skrålede danske drikkeviser sammen med folk fra hele verden.

Hvem, hvad, hvordan og hvor meget?

Jeg underviser i innovation og iværksætteri, og i 5 år har jeg holdt foredrag for mange firmaer, skoler og netværk om min deltagelse i Burning Man – bl.a. Dansk Erhverv, Würth, Forsvaret, Politiet, SDU, Innovationsfabrikken og Rotary. Her ser jeg en stor interesse for organisationen og dens mange aktiviteter. Mange danskere har allerede deltaget og mindst én gang bør alle indenfor management, oplevelsesøkonomi, design, kunst, arkitektur, kommunikation og undervisning tage del i denne tankevækkende og lærerige oplevelse. Man kan bo i det åbne campområde eller være en del af en temalejr og deltage i den daglige drift. En uge på Burning Man inklusive billet, fly, hotelophold, transport og forplejning mm. koster ikke mere end en go’ skiferie. Og udbyttet er uforglemmelige oplevelser, nye venner og optimerede kompetencer indenfor samarbejde og innovation.

Der er en omfattende og detaljeret hjemmeside med eventen, kulturen, netværket, intro for førstegangsdeltagere, overlevelsesguide, historien, nyhedsbrev, avis, fotogalleri mm. – se link nederst.

Mission, vision og principper

  • Mission: Burning Man skal facilitere og udvide den kultur, der er udsprunget fra Burning Man eventen, til hele verden.
  • Vision: Burning Man vil bringe erfaringer til mennesker på store, inspirerende, lærerige og positive måder, der løfter menneskets ånd, løser sociale problemer og inspirerer til en følelse af kultur, fællesskab og personligt engagement.
  • Principper: Burning Man leverer infrastrukturelle værktøjer og rammer til at understøtte lokalsamfund i anvendelsen af de 10 principper gennem seks sammenhængende programområder, herunder kunst, samfundsmæssig deltagelse, kultur, uddannelse, filosofisk center og social virksomhed.

Burning Mans 10 principper blev formuleret af Larry Harvey i 2004:

1. Radikal integration: Enhver kan være en del af Burning Man. Vi byder alle velkommne og respekterer den fremmede. Der er ingen forudsætninger for deltagelse i vores samfund.

2. Gaveøkonomi: Burning Man er afsat til gavehandlinger. Værdien af en gave er ubetinget. Gaveånden kræver ikke gengældelse eller udveksling af noget af  samme værdi.

3. Antivaregørelse: For at bevare gaveånden, søger vores samfund at skabe sociale miljøer, der ikke er formidlet af kommercielle sponsorer, transaktioner eller reklame. Vi beskytter vores kultur mod en sådan udnyttelse.

4. Radikal Selvtillid: Burning Man opfordrer den enkelte til at opdage, udøve og stole på sine indre ressourcer.

5. Radikalt selvudtryk: Radikal selvudtryk stammer fra individets unikke gaver. Ingen andre end den enkelte eller en samarbejdende gruppe kan bestemme indholdet. Det tilbydes som gave til andre. I denne ånd skal giveren respektere modtagerens rettigheder og friheder.

6. Fælles indsats: Vores samfund værdsætter kreativt samarbejde. Vi stræber efter at producere, fremme og beskytte sociale netværk, offentlige rum, kunstværker og kommunikationsmetoder, der understøtter sådan interaktion.

7. Borgernes ansvar: Vi værdsætter civilsamfundet. Fællesskabsmedlemmer, der organiserer arrangementer, bør påtage sig ansvaret for den offentlige velfærd og bestræbe sig på at formidle samfundsansvar til deltagerne. De skal også påtage sig ansvaret for at gennemføre arrangementer i overensstemmelse med lokale, statslige og føderale love.

8. Efterlad intet spor: Vores samfund respekterer miljøet. Vi er forpligtet til ikke at efterlade noget fysisk spor af vores aktiviteter. Vi rydder op efter os selv og bestræber os, når det er muligt, at forlade stedet i en bedre tilstand end vi fandt det.

9. Deltagelse: Vores samfund er forpligtet til en radikalt deltagende etik. Vi mener, at transformativ forandring, enten i individet eller i samfundet, kun kan forekomme gennem dybt personlig deltagelse. Alle er inviteret til at arbejde. Alle er inviteret til at spille. Vi gør verden ægte gennem handlinger, der åbner hjertet.

10. Umiddelbarhed: Umiddelbar erfaring er på mange måder den vigtigste berøringssten i værdien i vores kultur. Vi søger, at overvinde barrierer mellem os og en anerkendelse af vores indre, virkeligheden hos dem omkring os, samfundsdeltagelse og kontakt med en naturlig verden, der overstiger menneskelige kræfter. Ingen idé kan erstatte denne oplevelse.

Og lever Burning Man, så op til sin mission, vision og principper – i den grad – og i 2017 var vi 70.000, der også gjorde hvad vi kunne.

Kilder: Burning Man, Fast Company og Politiken.

Link: www.burningman.org

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.