Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Digitalisering er ikke et mål – det er et middel

Vi bruger lige nu rigtigt mange kræfter og penge på digitalisering af forretning og markedsføring – men bruger vi dem rigtigt? Griber vi de basale og umiddelbart helt banale HV-spørgsmål forkert an i arbejdet med digitalisering, så fejler vi. Det sker, når vi starter med ’Hvad’, efterrationaliserer et ’Hvorfor’ og springer ’Hvordan’ helt over. Hvad er nøglen til en effektiv udnyttelse af investeringerne i digitalisering egentlig?

Fra mit samarbejde med en lang række virksomheder om digitalisering af deres markedsrettede aktiviteter og processer er der en klar trend i hvad der skal til for at lykkes – og besvarer vi de tre helt basale spørgsmål i den rigtige rækkefølge er vi godt på vej til at lykkes:

Hvorfor, Hvad & Hvordan

Begynd med ’Hvorfor’ – det spørgsmål som i min optik er det klart vigtigste, men alligevel ofte glider i baggrunden, når digitaliseringsrusen får tag i os.

Hvorfor?

Digitalisering er ikke et mål i sig selv – det er et middel til at opnå højere mål for virksomheden.

Samtidig er digitalisering en gennemgribende forandring af den verden vi lever i, som ændrer vores liv og adfærd som forbrugere. Den forandring og kraft skal vi som marketingledere adressere og udnytte. Det er et krav; og vi skal handle meget effektivt for at vinde.

Nøglen til succes er, at have godt styr på vores ’Hvorfor’? – ’The Big WHY’!  Det vil konkret sige; at aftale de forretnings- og marketingmæssige målsætninger vi vil fremme med digitalisering.

Derfra er udfordringen, at holde fast og styre konsekvent efter den målsætning og strategi, som besluttes. Det gælder overordnet og videre ned i de enkelte aktiviteter, som vi vælger at give prioritet.

I min optik er Marketings nøglerolle, at få virksomhedens strategiske- og kommercielle mål og de kundevendte aktiviteter til at hænge sammen. At imødekomme kundens behov og forventninger på sin kunderejse, således at man vinder kunden, og videre frem udvikler kundens køb og loyalitet.

Svaret på ’Hvorfor’ digitalisering? er med andre ord, at virksomhedens digitalisering kan drive og understøtte effektivitet, kundeorientering – og hjælpe os med at adressere kundens rejse og behov i forhold til en god kundeoplevelse. På den måde er digitalisering nøglen til at realisere virksomhedens strategiske- og kommercielle mål.

Prøvestenen for den digitale strategi såvel som de enkelte marketingaktiviteter og programmer er derfor: Bidrager det til effektivitet, kundeorientering og kundeoplevelsen – ja eller nej?

Hvad?

Når vi først har styr på vores ’Hvorfor’ digitalisering, er det herefter ikke et spørgsmål ’om’ vi skal digitalisere – men udelukkende at besvare: Hvad og Hvordan, for bedst at realisere strategi og mål.

Når Marketings rolle er at vinde- og udvikle kundens forretning og loyalitet, bliver det klart at afsættet for succes med digital strategi og investeringer handler om at forstå og adressere kundens rejse.

Uden indsigt og afsæt i kunderejsen og kundens behov hos dem vi ønsker at handle med, er der en stor risiko for at de ressourcer vi investerer i digitalisering fejler. Både mht. ’Hvad’ vi investerer i på platform-niveau – og videre ’Hvad’ vi gør med platformen på taktisk niveau – dvs. løsningerne.

Virksomheder, som er grebet af digitaliseringsrusen, uden at have styr på deres ’Hvorfor’, er i overhængende fare for at gøre dårlige investeringer og havne på slingre kurs, når de vælger deres ’Hvad’.

Hvordan?

Har man godt styr på både Hvorfor og Hvad resterer det praktiske spørgsmål: ’Hvordan’?

Hvordan får vi det hele gennemført, og hvordan får vi det til at hænge sammen og fungere effektivt i praksis? Herunder de IT platforme & digitale løsninger, marketingaktiviteter og -programmer i samspil med de Mennesker, som driver processerne og udfylder de nødvendige roller.

Det afgørende succeskriterie er at anerkende, at digitalisering er ensbetydende med en gennemgribende forandring af den måde hvorpå virksomheden driver sin forretning, sin marketing og go-to-market processerne på.

Det handler med andre ord om at tage forandringsdelen lige så alvorligt som mål og strategi med digitaliseringen. At sørge for at virksomheden driver forandring og forankring igennem på alle planer. Dette oplever jeg ofte bliver voldsomt forsømt med det resultat at kunder såvel som medarbejdere ’lider’ under løsninger og processer, som ikke er optimale.

Så tjek om din organisation har styr på sin digitaliserings: Hvorfor, Hvad & Hvordan.      

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.