Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Få kunderne tilbage i butikken med duftoplevelser

Hvordan dufter en møbelforretning, en tøjbutik, eller et varehus? Det spørger flere og flere butiksejere, marketing- og brand managers efterhånden sig selv. Kunderne er illoyale og handler i stigende omfang på nettet. Så hvad kan detailhandlen gøre for at skabe loyale og tilbagevendende kunder? De kan bringe alle sanserne i spil og skabe oplevelser med duft!

Har du overvejet at bruge duft i din virksomhed? Hvis svaret er nej, bør du måske overveje det en ekstra gang – for det virker. Vidste du, at vi med 40% nøjagtighed kan genkalde noget, vi  for fire måneder siden, men at vi med 60% nøjagtighed kan genkalde noget vi duftede for et år siden? Kunderne vil ganske enkelt huske deres ophold i butikken bedre, og det er der penge i.

Prøv at lukke øjnene. Tænk på en nyslået græsplæne, regnvejr på varm asfalt, nybagt brød eller friskbrygget kaffe – du kan helt sikkert genkalde minder og følelser ud fra, hvordan det duftede.

På samme måde kan du påvirke dine kunder. De husker simpelthen deres ophold i butikken bedre. I andre tilfælde kan købsadfærden stimuleres, så eksempelvis en lækker duft af chokoladekage får mundvandet til at løbe, så vi også napper en muffin sammen med to-go-kaffen.

Så lad mig stille spørgsmålet – hvordan dufter dit brand?

Det er en spændende proces, at definere hvordan ens brand skal dufte. Typisk indleders processen med en god snak om hvad virksomheden står for og hvilke værdier brandet repræsenterer. Det kan tage afsæt i indretningen i butikken, farverne og den musik der spilles – er der noget i indretningen, materialer i butikken eller de varer som butikken sælger, som skal gå igen i duften?

Hvad dufter Bolia af?

Et eksempel er Bolia, som designer og udvikler deres møbelsortiment fra bunden. Derfor var det et naturligt ønske for Bolia at få en duft designet specielt til møbelkædens brand.

Bolia står for møbler produceret af naturlige råvarer i et enkelt, skandinavisk design med rene linjer. Det er, hvad vi har forsøgt at genskabe i duften, forklarer adm. direktør for Bolia, Lars Lyse Hansen. Det er altså ikke duften af læder, høvlspåner eller andet godt fra møbelverdenen, der skal gøre det rart for kunderne at tjekke Bolias varer ud. Men derimod en duft som er enkel, let, organisk og naturlig i kompositionen. Den bygger blandt andet på spor fra jasmin, hvide fresiaer og hvid moskus. Det er en diskret blomsterduft, der møder os ved indgangen til butikken, og igen når vi går ud.

Løsningen blev først implementeret i en enkelt butik for at prøve den nye duft af. Efter en succesfuld modtagelse er den nu i alle Bolias butikker.

Nyvasket sengetøj

Et andet eksempel er den københavnske sengebutik Copenhagen Comfort Beds. Her var budgettet ikke til at udvikle sin egen signaturduft, men der findes også 100-vis af fantastiske standarddufte og én af dem var helt åbenlys; duften af nyvasket sengetøj.
Kunderne bemærkede straks, at noget havde ændret sig i sengeforretningen på Amagerbrogade. Det blev kommenteret af flere, at der ”da vist lige var lagt rent sengetøj på sengene”. Det er derfor en synlig tilfreds ejer Lotte Høi, som slår dørene op til en komplet sanseoplevelse i forretningen. Facaden blev i 2013 kåret til den flotteste på Amager, indenfor er der også kælet for detaljerne med helt ny indretning af butikken. Musikken flyder stille og roligt i baggrunden, og der er lidt snack til den søde tand. Og så dufter der af nyvasket sengetøj.

Duftesansen bliver overset af virksomhederne

Når man skal definere, hvad ens butik skal signalere, kan det være en fordel at bringe flere sanser i spil. I et studium foretaget af Millward Brown og Martin Lindstrøm bad de deltagerne sortere de fem sanser efter, hvor meget de betød for dem i en købssituation.

Synet er den kraftigste og mest betydningsfulde sans vi har. Måske lidt overraskende er duftesansen den næst mest betydningsfulde af vores sanser. Mange virksomheder overser imidlertid hvor effektivt de kan kommunikere med kunderne, hvis de også bringer duftesansen i spil.

Vi kan alle lukke øjnene og genkalde dufte fra barndomshjemmet, regnvejr på en varm sommerdag, nybagt brød hos bageren eller andre dufte, som vi forbinder med et særligt minde.
Altså vil dine kunder også kunne genkalde sig duften af din butik, efter de har forladt den. Det er interessant at have med i sine overvejelser, også fordi at lugten i butikken kan være utilsigtet dårlig. Det kan være toiletter, dårlig udluftning, fugt i kælder, gamle gulvtæpper, gardiner og lignende, der er med til at give en dårlig lugt, som kunderne fremover forbinder med din forretning.

Sensory branding refererer til en marketingtilgang som adresserer flere sanser. 83% af al kommerciel kommunikation appellerer til kun én af vores sanser, nemlig vores øjne. Det efterlader 17% til vores øvrige fire sanser. Men hvad vi lugter og hører, er langt mere indflydelsesrigt for vores humør end nogen anden af vores sanser.

De innovative og indflydelsesrige brands er dem som lader deres historie leve videre i kundernes hjerter. De vil skabe en oplevelse, hvor det ikke kun er syns- og høresanserne der stimuleres. Ethvert brand har en historie at fortælle – de bedste historier huskes og genfortælles. Hvordan skal kunderne huske dit brand?

Men det er ikke bare at sætte en tilfældig duftmaskine op i butikken. Det er vigtigt at vælge den rette duft, som er i tråd med blandt andet det visuelle indtryk og den musik der spilles. Det er derfor vigtigt at vælge en leverandør, som både har lokal kulturel forståelse, men lige så vigtigt, at der er internationalt anerkendte parfumerister, som kan vejlede om hvordan en duft opfattes forskellige steder i verden.

Hvordan opbygges en duft?

En duft er grundlæggende sammensat af såkaldte Top notes, Middle notes og Base notes – det kræver vist en forklaring.

Top Notes er de letteste elementer af duften og er designet til blot at give et flygtigt indtryk af den samlede oplevelse. Middle notes begynder langsomt at udvikle sig efterhånden som duften fylder rummet. Til sidst kommer Base notes – de stammer fra ingredienser med den højeste molekylære vægt, og de giver duften en lang og vedvarende effekt.

Top notes

Top notes er den del af duften, som skaber den umiddelbare oplevelse af duften. Derfor er den en meget vigtig del af den samlede duft, da det er det første vi ligger mærke til. Hvis vi skal prøve, at beskrive det er det ofte en ”frisk” eller ”skarp” duft. Hvor mange gange har du duftet til en parfume, som du øjeblikkeligt ikke bryder dig om? Det er fordi top notes ikke efterlader en vedvarende god oplevelse hos dig. Komponenterne i top note er stærke, flygtige og fordamper hurtigt. Top notes består ofte af citrus, grape, bær, salvie og lavendel.

Middle notes

Dette er duften, som fremkommer når top notes forsvinder. Middle note betegnes også som hjertet af duften.
Ikke overraskende er komponenterne i middle notes normalt mere milde og afrundede. Duftene herfra opleves fra efter et par minutter op til en time efter duften er fordelt ud i lokalet.
Middle notes består ofte af roser, citrongræs, ylang ylang, lavendel, koriander, muskat og jasmin.

Base notes

Base og middle notes sammen er det, som definerer det primære tema i duften. Base notes bringer dybde og soliditet til duften. Formålet er at give den samlede duft en lang varighed og stor effekt. Først efter cirka en halv time kan elementerne i base notes fornemmes.
Uden en kombination af de tre forskellige niveauer af notes vil en duft ikke fremstå aromatisk tiltrækkende. Men sammen kan det skabe fantastiske dufte.
Base notes består ofte af cedertræ, vanilje, rav og musk.

Her er to eksempler på beskrivelse af populære dufte:

Leather Woods

Hints of Clove, Nutmeg and Ginger accentuate the ruggedness of Leather while Aromatic Rosemary and Lavender carry this character through to the woody background.

Top notes:        Black Leather, Bergamot, Clove, Nutmeg Ginger
Middle notes:   Lavender, Sage Clary, Rosemary, Cardamom, Coriander
Base notes:       Cashmere Woods, Vanilla, Musk, Amber, Sandalwood

A Walk in the Woods

A burst of Italian citrus fruits introduces a green floral heart supported by blonde woods and white amber and crystal musk

Top notes:        Calabrian Bergamot, Mediterranean, Lemon
Middle notes:   Transparent Jasmine
Base notes:       White Amber, Blonde Woods, Fresh Musk

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.