Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hjælp – Maskinerne kommer!

Når der bliver talt om sociale medier i den danske kommunikationsbranche, tænker mange Facebook som det første. Det er en helt naturlig reaktion, når nu 64% af danskerne bruger det hver dag. Men i vores iver for at ramme de rette mennesker med vores budskaber, skal vi huske, at der er en flodbølge af andre sociale medier med hver sit fokus og hver sine styrker, som Facebook ikke besidder. Herunder vil jeg derfor gå i dybden med et par af dem.

Politisk indflydelse på Borgens intranet (Twitter)

Der er en grund til at Twitter bliver kaldt Borgens intranet. Twitter er i Danmark fyldt med politikere, journalister og kommunikationsfolk (blandet med sportsentusiaster). Det er samtidig en platform, hvor kun 5% af danskerne er dagligt aktive. Det vil sige, at der er meget kort vej mellem dig og en af landets ledende politikere.

Twitters meget åbne platform gør, at du ikke ‘skal være venner’ med statsministeren og hans kolleger, før du kan skrive direkte til dem. Og det åbner døre for den dedikerede skare af meningsdannere, der huserer på platformen. Så hvis dit formål er, at få rykket politisk magt kan Twitter være et rigtig godt sted at starte.

Et godt eksempel er Landbrug & Fødevarer, der bruger deres Twitter-profil til både at tale til deres medlemmer, men også til de magthavere der kan ændre noget på deres mærkesager:

Landbrug og fødevare twitter

En anden faktor, hvor Twitter i lang tid har været kongen, har været på live-dækning. Twitters feed kører (for det meste) i realtid og egner sig derfor godt til ‘live-tweets’, hvor man kan dække et foredrag eller en fodboldkamp i det sekund, der sker noget interessant. Facebook og Instagram er dog begge ved at bevæge sig ind på det territorium med muligheden for live-udsendelser og live-dækning af sport, så Twitters førerposition kan blive udvandet i fremtiden.

En af ulemperne ved Twitter er, at platformen driver meget lidt trafik her i lille Danmark. Sammenlignet med større platforme som Facebook, er det min erfaring, at Twitter ikke genererer en brøkdel af trafikken. Medmindre at du er et globalt brand. Vi skal ikke længere end til England, før Twitter har over 16.4 millioner brugere og er langt mere folkeligt. Vi ser endda, at store amerikanske medier som Buzzfeed har Twitter som en af deres hovedtrafikkilder, når det kommer til sociale medier. Så hvis du sidder i en verdensomspændende virksomhed, kan der være uudnyttet potentiale her.

Hvor mange danskere er dagligt på Twitter? 5%.

Hvorfor skal du være på Twitter? Der er kort vej til magtfulde personer, og det er godt til live.

Bloggerbilleder og influencers (Instagram)

Instagram er det næststørste sociale medie i Danmark, hvis man måler på antal brugere, og det er samtidig den platform, hvor vi ser absolut højest engagement blandt brugerne. Analyseinstituttet Forrester målte tilbage i 2014 at 4,21% af brugerne på Instagram interagerede med indholdet – sammenlignet med Facebooks 0,07% og Twitters 0,03%. Så hvis du er interesseret i, at engagere dine kunder, så er Instagram en vældig favorabel platform.

Generelt er Instagram meget visuelt båret, og det kan gøre det svært at skabe trafik til websites. Efter platformen er blevet købt af Facebook, kommer der flere og flere tiltag til, for at advertisere kan skabe mere webtrafik, men platformens styrke ligger klart i det visuelle.
Det betyder, at Instagram er perfekt til brand awareness, hvilket også er grunden til, at vi ser bloggere og influencers have hundredtusindvis af følgere på platformen. For selv om det er svært at skabe store mængde trafik, kan Instagram sagtens bruges til salg.

Søstrene Grene er et godt eksempel på en virksomhed, som bruger deres Instagram som et digitalt varekatalog, hvor brugerne får inspiration til, hvad de skal ned i butikken og købe. Søstrene Grene har ingen webshop, men blandt andet på grund af de sociale medier, står folk i kø for at købe deres nyeste kollektioner, når de lanceres.

Søstrene Grene Instagram

Søstrene Grenes Instagram

Lige præcis inspirationen er en klar styrke ved Instagram. Vi ser flere og flere brugere benytte Instagram til at finde ud af, hvilken restaurant de skal besøge på baggrund af billederne af maden, eller hvilken rejsedestination de skal booke til næste sommerferie på grund af billederne fra hotellet eller turistattraktionen.
Det er også her influencers har set deres hul i markedet. Hvis du vil inspirere folk til en handling, så er den personlige kommunikation et stærkt værktøj, og på Instagram deler bloggere og influencers flittigt ud af deres dagligdag med smukke billeder og vilde oplevelser. På den måde kan de påvirke deres følgerskare til at tage et valg frem for et andet – og det er virksomhederne begyndt at få øjnene op for.
Det betyder også, at der er relativt stor konkurrence om brugernes opmærksomhed på platformen, og det kan være hårdt at trænge igennem. Men her er brugen af hashtags en vigtig brik på Instagram. På Instagram fungerer hashtags mest som en form for deklaration af, hvad for en kategori af indhold man slår op. På den måde kan bruger nemmere finde indhold inden for emner, som de er interesserede i. Det skal derfor bruges strategisk, hvis man vælger at gå på Instagram.

Instagram er også et af de sociale medier, der har godt fat i den yngre målgruppe. I Danmark ser vi blandt andet DRs børnekanaler have stor succes på platformen. Men det er også værd at nævne, at den yngre målgruppe bliver mere og mere bevidste om, at de opbygger identitet på de sociale medier, og på Instagram betyder det, at vi i stigende grad ser, at unge har flere profiler: En åben profil til offentlig skue og en lukket profil til deres private venner. På den måde kan de bedre styre deres selvbillede. Og den ægte personlige interaktion rykker mere og mere over på de lukkede og private profiler, hvor de unge taler med deres venner.
Lige nu er der ikke mange muligheder for at blande sig i den private samtale, men på Instagram kan man stadig indgå samtalen på den åbne side – som så kan påvirke de private samtaler.

Hvor mange danskere er dagligt på Instagram? 17%

Hvorfor skal du være på Instagram? Højeste engagementprocent blandt de sociale medier.

Ung med de unge (Snapchat)

Snapchat er en svær platform at ignorere med de over 100 millioner brugere, de har akkumuleret over ganske få år. Og samtidig er 70% af brugerskaren under 35 år. Snapchat har altså knækket den kode som samtlige mediehuse i verden ønsker: At få fat i de unge.

Det betyder også, at Snapchat er en platform, hvor man skal kunne tale de unges sprog, hvis man vil trænge igennem. Platformen er bygget sådan, at man favoriserer en til en-kommunikation og den personlige samtale. Ligesom på Instagram er de helt unge meget bevidst om deres selvbillede på Snapchat, og det bliver derfor også brugt meget til private samtaler, som er svære at blande sig i som brand.

Hvis man vælger at gå på Snapchat som virksomhed, skal man derfor være skarp på, hvordan man vil indgå i de nære samtaler med brugerne – et greb som for eksempel fænomenet Lakserytteren mestrer.

Lakserytteren Snapchat

Han er en af de influencers, der laver indhold i børnehøjde og interagerer på brugernes præmisser på vegne af brands. Her bliver der startet tegnekonkurrencer og leget med emojis, når Lakserytteren fortæller om sit sidste Fanta-eventyr eller taler om mere alvorlige emner, som alkoholmisbrug i familien. Styrken er her, at man kommer helt ind i de unges hverdag, og at indholdsproducenter som Lakserytteren kan påvirke de yngste på en måde, som mange brands har svært ved.

Hvor mange danskere er på Snapchat dagligt? 19%

Hvorfor skal du være på Snapchat? Du kan få fat i de helt unge på platformen

Glem ikke de andre (Youtube, LinkedIn, Yodl osv.)

Selvom Twitter, Instagram og Snapchat er gode muligheder for at diversificere din social medie-indsats, så vil jeg også slå et slag for, at man ikke må glemme de andre spillere på markedet. YouTube sidder for eksempel tungt på de yngste med 70% af de 7-12-årige danskere, der bruger platformen dagligt, mens LinkedIn er kongen, når det kommer til de professionelle relationer på sociale medier. Derudover må vi ikke glemme de mindre, mere specialiserede netværk som Pinterest, Yodl og YikYak (jeg kunne nævne mange flere), som alle har hver deres specifikke værdisæt og fokus – og som sagtens kan bruges i en kommunikationsindsats, hvis man er klar på sit budskab og formål.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.