Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

En autentisk influencer – a perfect fit?

Influencers på sociale medier – især YouTube og Instagram er i stigning. I særligt grad unge følger ofte adskillige personer på sociale medier – for underholdning – men også for vejledning i alt fra makeup tips til at spise sundt, træning eller hvordan man konstruerer forskellige ting i Minecraft.

Med de mange følgere kommer der muligheder for sponsorater og reklameaftaler – det vil sige muligheden for at blive en kommerciel business med udgangspunkt i ens personlige brand. For både virksomhed og influencer er det en vigtig opgave at ramme det rigtige fit mellem brand og influencer. Flere virksomheder – også store brands – har brændt sig på aftaler med kontroversielle influencere, som nok kunne levere mange følgere men som ikke havde den rigtigt profil i forhold til det brand de tegnede aftale med. Et kendt eksempel er den meget omtalte aftale mellem PewDiePie og Disney i 2017, aftalen faldt hurtigt fra hinanden da PewDiePie, som er kendt for provokerende og debateskabende indhold. Disney havde åbenbart ikke overvejet hvor skadeligt det ville være for deres brand, når det blev forbundet med for eksempel antisemitiske happenings.

Et andet aspekt som kræver væsentlige overvejelser er balancen mellem sponsoreret indhold og andet indhold, forskning på området viser at der kan være et ret højt niveau af kommercielle eller sponsorerede posts på en influencers profil, hvis de sponsererede post i øvrigt er i overenstemmelse med influencerens profil. Med andre ord, når Liv Martine (vinder af den store bagedyst) på sin instagram-profil har talrige posts sponsoreret af Dr. Oetker, så er det i tråd med hendes øvrige profil og posts og derfor skaber det ikke problemer for hendes følgere. Men mange og meget blandede typer af sponsorater kan gøre en influencer inautentisk for følgerne. For en virksomhed der vil gøre brug af en social media influencer gælder det altså om at finde en profil der hænger sammen med det branded står for på en meget konkret måde. Det handler således ikke kun om at finde et værdifællesskab, men også om at kunne indgå i den story som influenceren i øvrigt fortæller.

En balancegang

For influenceren er det også en balancegang. Influencere er i høj grad deres eget produkt og lever af at deres følgere har en fortsat interesse i det indhold de lægger op. Og indholdet er i de fleste tilfælde båret af den enkelte. Hvis influenceren således mister fokus på deres eget brand, mister de også relationen til deres følgere – og så forsvinder muligheden for reklameaftaler også. På den anden side er sponsorater og reklameaftaler det der gør influencerens post til andet og mere end en hobby. Kernen i relationen til følgerne bygger således på at have en autentisk forbindelse til brugerne. Den autentiske forbindelse lever af at influenceren på en gang kan poste genkendelige og alligevel gradvist nye historier om et bestemt emne. Det kan være meget svært at ændre på sit emne. Et eksempel på influencere der har forsøgt at skifte emne, er duoen RobinSamse, som siden 2014 har været kendt blandt en yngre målgruppe for at vise forskellige muligheder i Minecraft og gaming mere generelt. Men med alderen har de forsøgt at brede deres narrativ ud, for eksempel i forbindelse med at de flyttede sammen. I den forbindelse begyndte de at sende videoer med indretning af deres lejlighed og madlavningsvideoer, men de har overvejende beholdt deres yngre målgruppe og indtil videre ikke formået at flytte fokus i deres popularitet.

For en influencer er der således også risiko for at hænge fast i et brand og et narrativ, og det kan være svært at få et andet fokus efterhånden som ens egne interesser ændrer sig. For virksomheder, der sponsorerer en influencer, gælder det for så vidt om at være sikker på, at det indhold der driver opmærksomheden omkring influenceren, stemmer overens med den tilstedeværelse man ønsker i relation til influenceren. Det kræver både en ordentlig analyse i udgangspunktet at være sikker på at influenceren er den rette for ens brand, og en vedvarende opmærksomhed på hvor influenceren bevæger sig hen, så man til stadighed kan være sikker på at influenceren fortsætter med at være ’a perfect fit’.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.