Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Skal Facebook på din marketing plan – eller ej?

På trods af hashtag-kampagnen #deletefacebook efter den amerikanske Cambridge Analytica sag, ser det ud til, at ganske få af de over 1.4 milliard aktive brugere har forladt platformen. Facebook er altså ikke til at komme uden om i dag, men måske er det alligevel en god ide at stille spørgsmålstegn ved værdien af Facebook. Er det den rigtige sociale medie kanal for din virksomhed?

De professionelle brugere – bureauer, marketers osv. – vil ofte dele sig i to lejre, hvad angår platformens mulighed for succes. De positive stemmer vil fortælle om, hvordan det er muligt at målrette skræddersyede kampagner og tracke resultaterne heraf. Mens de negative vil prøve at overbevise dig om, at forretningsmodellen er blevet grisk, og at du vil forsvinde i farvandet af algoritmer og mega brands. Men der er ikke et entydigt svar. Der er dog god grund til at stille spørgsmålstegn ved Facebook, for at vurdere om platformen er det rette sted for din virksomhed, eller om du bør kigge dig om efter andre muligheder.

Det bærende fundament

Det kan virke omfattende, irrelevant eller som et hak på din checkliste, men at vurdere om Facebook skal på din marketingplan, kræver en grundig gennemgang af dine forventninger og ressourcer. Hvad enten du overvejer Facebook, eller I allerede er der, så kan disse spørgsmål være med til i første omgang at sætte retningen, efterfølgende at skabe den rigtige tilstedeværelse og sidst men ikke mindst, at evaluere om du mødte de opsatte mål og forventninger. Du danner et bærende fundament for strategien ved at besvare følgende spørgsmål; Hvorfor skal vi være på Facebook? Hvilket udbytte forventer vi? Hvilken form for indhold vil vi lave? Og hvor mange penge vil vi bruge? 

Hvorfor skal vi være på Facebook?

Facebook og andre sociale medier er blevet en almindelig del af vores dagligdag – et sted hvor vi læser nyheder, søger inspiration, holder kontakt m.m. Halvdelen af den danske befolkning er på Facebook, og der er derfor stor chance for at din målgruppe også er. Men betyder det så, at du også skal være der? Ikke umiddelbart. Facebook er ikke længere den eneste kanal, hvor engagerede brugere kommenterer, liker og deler indhold. Eksempelvis vælger en stadig større del af unge Facebook fra, hvorfor den målgruppe i stedet kunne være relevant at kommunikere med på Instagram eller måske Youtube. Kanaler som disse vil ofte også vise en bruger mere af dit indhold, fordi algoritmen ikke er så krævende (eller bekostelig). Samtidig er Facebook blot er ét touchpoint i brugerrejsen, og det er derfor vigtigt at vurdere om kræfterne her er spildt eller udnyttet til sit fulde potentiale.

Hvilket udbytte forventer vi af Facebook?

Selvsagt skal dine aktiviteter på Facebook resultere i noget positivt. Men dette mål kan være utrolig forskelligt fra virksomhed til virksomhed. Overvejelserne bør gå på, hvad du ønsker at bidrage med, og hvilke mål du ønsker at opnå. Ud fra dine forventninger er det essentielt at få sat nogle målbare mål; KPI’er. De vil sørge for, at dit udbytte kan måles og vejes. Er hensigten med en aktivitet at drive salg, kan du kigge på både leads og konverteringer. Vil du inspirere og give gode råd ift. dit produkt eller service, er det engagement KPI’er, der skal lægges vægt på. Denne del af vurderingen er din grundpille, og du vil returnere til den jævnligt som målestok for, om du har fået det ud af din indsats, som du ønskede.

Hvilken form for indhold skal vi lave, og hvad er budgettet?

Det er vigtigt at huske, at Facebook er en platform, hvor I udgiver jeres historier og interagerer med målgruppen. Dét kræver indhold – relevant og værdiskabende indhold – at få gode resultater på Facebook og ikke blot være tilstede. Det er derfor vigtigt at afsætte ressourcer nok. Sagt på en anden måde skal der være sammenhæng mellem forventede mål og de ressourcer, du har. Det er både ressourcer i form af budgetter til at skabe indhold og annoncekroner til at publicere dette indhold. Med den seneste algoritmeændring har Facebook nemlig valgt at prioritere dine nære relationer (igen), og det er derfor blevet mere vanskeligt for virksomheder at nå deres målgrupper. Med denne ændring er det blevet endnu vigtigere, at det indhold, du publicerer, er relevant og interessant for din målgruppe. Så derfor bør din vurdering af ressourcer også gå på, om din virksomhed har de rette kompetencer til at producere indhold. Ofte er tendensen, at der genbruges produktion af video, grafik, billedmateriale og tekst, som også bruges på alle andre kanaler. Det er der en stor fare ved, da ordlyd, udtryk, størrelser og længder skal tilpasses platformen og dens format. Hvis der ikke tages højde for dette, vil det meget sandsynligt kunne ses i jeres performance.

Så skal Facebook af eller på din marketingplan?

Facebook er ikke længere ’the-one-and-only’. Der er flere platforme, som har mange af de samme egenskaber som Facebook – og som kan give dig stor indsigt i din målgruppe, skabe awareness og engagement, skabe trafik til dit site og måske i sidste ende booster dit salg. Det handler om at turde tage et valg om, hvor det er mest relevant at være tilstede.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.