Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hvem har ansvaret for formidlingen af virksomhedens identitet?

I mange år har det været marketing-, kommunikations- og HR-chefernes ansvar at styre og kontrollere, hvordan virksomhedens identitet og værdier blev udtrykt eksternt. I takt med medarbejdernes og kundernes øgede brug af sociale medier bliver ledere inden for marketing, kommunikation og HR kraftigt udfordret på deres roller og ansvar.

Kan en afdeling overhovedet have ansvaret for den eksterne kommunikation af virksomhedens identitet og værdier?

Ikke det fulde ansvar. Marketing-, kommunikations- og HR-afdelingerne kan udtrykke noget i de officielle kanaler, som de administrerer. Men i de øvrige kanaler kan de kun stille træning, sparring og systemer til rådighed for ledere og medarbejdere.

I virkeligheden er virksomhedens identitet og værdier summen af det medarbejderne, kunderne og jobansøgerne tænker og fortæller efter deres oplevelse med f.eks. lederen, medarbejderen, websitet eller butikken. Hvad fortæller jobansøgeren til sine kammerater i sportsklubben efter han har sendt sin jobansøgning via en tung online registreringsproces? Eller hvad fortæller medarbejderen til sine venner lige efter han har oplevet sin leder håndtere en konflikt mellem to kollegaer?

Din virksomheds identitet og værdier er en levende organisme, som udfolder sig hver evig eneste dag, når et menneske er i kontakt med et af virksomhedens mange kontaktpunkter. På den måde er alle ledere og medarbejdere ansvarlige for, hvilken identitet omgivelserne tillægger virksomheden.

Værdierne skrevet i Powerpoint præsentationen, på plakaten eller på websitet tjener kun som en ledestjerne for virksomhedens medarbejdere og ledere. De skrevne ord har først virkelig bestået testen, når f.eks. en kunde eller jobansøger videreformidler de skrevne værdier i sin genfortælling af sin oplevelse med en ansat.

Er der så noget, som har ændret sig?

Ja! Både virksomhedens medarbejdere, ledere, kunder, leverandører og jobansøgere bruger i dag deres private social media profiler til at fortælle om deres oplevelser med virksomheden. Disse historier er altid blevet fortalt om virksomheden. Historierne er bare flyttet f.eks. fra middagsbordet blandt de nærmeste venner til nu at være ude til offentligt skue. Så gennemsigtigheden er blevet langt større.

Desuden blev 2017 året, hvor Edelman Trust Barometer for første gang viste, at medarbejderne nu opfattes som de mest troværdige til at kommunikere på vegne af virksomheden.

Kilde: Edelman, 2017 Edelman TRUST BAROMETER

Kilde: Edelman, 2017 Edelman TRUST BAROMETER

Den polerede overflade, som marketing, kommunikation og HR altså kan udtrykke om virksomheden i de officielle kanaler, er derfor faldet drastisk i troværdighed hos modtagerne.

Derfor er jeres medarbejdere blevet en endnu vigtigere kommunikationskanal. Hvad skal der til, for at jeres medarbejdere deler deres support til din organisations brand, produkt eller service, på deres personlige profiler sociale medier, også kaldet Employee Advocacy?

Mange marketing-, kommunikations- og rekrutterings-medarbejdere har allerede stødt panden mod en mur. De oplever en velvilje fra ledere og medarbejdere til at dele de gode historier på deres personlige profiler sociale medier, men når opslagene så rent faktisk skal deles, vinklerne findes og teksterne skrives, så sker der ikke noget. Heller ikke selvom marketing-, kommunikations- eller rekrutterings-medarbejderne tilbyder at lave en stor del af arbejdet vha. de klassiske værktøjer, som f.eks. at skrive tekster og finde billeder for medarbejderne.

Hvorfor? Fordi der er brug for forandringsledelse. Der er mange personlige agendaer på spil her. Ofte mangler medarbejderne de helt grundlæggende kompetencer til at vide, hvad de skal gøre i praksis på det enkelte sociale medie. Men i mange tilfælde er et brugerkursus ikke nok. Der er ofte også tale om både frygt eller manglende motivation  hos medarbejderen eller lederen for at gøre det. At arbejde med det, kræver andre kompetencer end det marketing-, kommunikations- og rekrutterings-medarbejderne ofte har med i bagagen.

Hvordan styrer jeg så den eksterne kommunikation af virksomhedens identitet og værdier?

  1. Giv slip på illusionen om, at du kan styre virksomhedens identitet og værdier. For dig, som leder frigiver det energi til i stedet at give den nødvendige løbende træning og sparring til medarbejderne og lederne.
  2. Træn løbende ledere og medarbejdere i, hvad I anser som god adfærd over for chefer, medarbejdere, kollegaer, kunder, samarbejdspartnere og på de sociale medier – med reference til virksomhedens vision, mission og værdier.
  3. Skab konsistent ledelsesadfærd på tværs af organisationen ved løbende at dele dine udfordringer med dine lederkollegaer, så I sammen kan nå frem til, hvordan I vil håndtere de dilemmaer I står overfor som ledere.
  4. Uddan de gode rollemodeller til sparringspartnere for de øvrige medarbejdere og ledere; indenfor f.eks. ledelse, brug af sociale medier eller kundekontakt.
  5. Tilfør flere sparrings- og rådgivningskompetencer i marketing-, kommunikations- og HR-teamet. I er allerede stærke til selv at spotte den gode historie og skrive de rigtige tekster. Nu ligger der en lige så stor opgave i at træne og være sparringspartnere for de øvrige medarbejdere, så de kan føle sig trygge og selv blive bedre til at finde den gode vinkel til deling både offline og online.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.