Intuitive beslutninger - på godt og ondt

Om vi vil det eller ej, træffer vi hele tiden beslutninger – nogle gange efter omhyggelige overvejelser andre gange nærmest pr. automatik.

Vanebaserede, automatiske beslutninger er hurtige og nemme, og faktisk også ret sikre for de er gennemtestede og baseret på vores erfaring. For eksempel er risikoen for, at vi falder normalt meget lav netop fordi, vi overhovedet ikke tænker over det næste skridt. Men de fleste har erkendt, at der også er situationer, hvor det er vigtigt at tænke sig godt om, før man handler.
Både automatisk og velovervejet beslutningstagning er noget, vi lærer. Vaner er indlærte. Vi lærer at gå, cykle, skrælle løg etc. – endda så grundigt, at vi ikke behøver at tænke på disse handlinger, når vi udfører dem. Og vi lærer at tænke os om i betydningen at træffe logisk begrundede beslutninger fra problem- og præmisindkredsning over alskens konsekvensberegninger til en rimelig sikker afgørelse. Den vanebaserede læring lærer os, hvad vi skal gøre i helt specifikke situationer uden at skulle tænke på, hvordan vi gør det. Læring af velovervejede beslutningsprocesser træner os derimod i netop at tænke over, hvordan vi når frem til fornuftige beslutninger, men

Læs artiklen GRATIS:

LOG INDLOG IND OPRET GRATIS PROFIL