Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kan du reglerne for en SoMe strategi?

Hvor meget arbejde skal man egentlig lægge i sin Facebookside, når nu man bare gerne vil dele alt det gode indhold fra sin hjemmeside sammen med alle de fede events og superskarpe kampagner? Er det virkelig nødvendigt at være strategisk i arbejdet på de sociale medier? Bare fordi man nu er admin på en Facebookside, så kan der vel ikke være den store forskel fra at være privat og professionel. Kan der? Altså når de unge kan lære det, så kan vi ”gamle” vel også lære det. Ikke?

Svaret på alle ovenstående spørgsmål er ja.

Ja, du skal lægge et stort arbejde i at være til stede på de sociale medier. Ja, du skal udtænke en eller anden form for indholdsstrategi, når du har valgt som professionel at være til stede på de sociale medier. Og ja, der er stor forskel på at agere privat og professionel. Selvfølgelig kan du lære at begå dig på de sociale medier som professionel, men først og fremmest skal du parkere fordomme som­ ”Facebook, det tager bare 5 minutter”, og så skal du i stedet kaste dig over at lære din målgruppe rigtigt godt at kende. Lad dem guide dig til at lave det gode content, så din side får den succes, du har sat dig for.

SoMe med en strategi

Før man opretter en side på et socialt medie, er det vigtigt at kende sin målgruppe. Ikke at man behøver betale Danmarks Statistik store summer for at udarbejde dybdegående målgruppe-analyser. Men man er nødt til at kende sin målgruppe, før man opretter en side på et sociale medie.

Der kan være mange måder at lære sin målgruppe at kende. Måske er du selv en del af målgruppen (i så fald bør du måske alliere dig med endnu en interessent fra målgruppen, så du ikke svarer for subjektivt). Måske kender du nogen, som er en del af målgruppen. Eller også må du ud og researche på gaden. Det vigtigste er at spørge sin målgruppe; hvad skal jeg som virksomhed gøre for at ramme dig på de sociale medier?
Kender man svaret på det spørgsmål, så er man allerede godt på vej.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at:

  1. Målgruppen ved ikke altid, hvad de egentlig gerne vil have.
  2. Målgruppen ændrer sig – både aldersmæssigt, men også i forhold til interesse og adfærd.

…så husk hele tiden at ”ha’ fingeren på pulsen” og følge med i målgruppens ageren på SoMe, hvis du vil lave godt indhold med høj engagement.

Næste skridt i processen – før siden oprettes på SoMe – er at lægge en god slagplan for indholdet, som skal deles på de sociale medier. Tag udgangspunkt i målgruppen og italesæt så, hvad SoMe-siden skal gøre for målgruppen på mediet. Som Astrid Haug så rigtigt skriver i sin bog ”Sig du kan li’ mig”:

”At sætte sig et mål opfatter jeg ikke som et slutmål – som at i mål. Det er mere som en tilstand, hvor mange ting konstant er under forandring, men der er en kerne – man kunne kalde det en vision – som ikke ændrer sig fra den ene dag til den anden. Så hvis du vil sætte næsen op efter en happy ending, er det nødvendigt at opstille nogle delmål.”

Målgruppen ændrer sig. Din virksomhed ændrer sig. De sociale medier ændrer sig. Så tro ikke, at du skal lave en strategi, der skal vare FOREVER. Du er blot nødt til for den første periode – lad os sige det første halve til hele år – at have en strategi for brugen af mediet.

Ved at sætte sig et mål for sidens eksistens, er det efterfølgende meget nemmere at producere indhold – uanset om det er tekst, billede eller video. Lav en god overordnet sætning for jeres eksistens på mediet og sørg så for – nogenlunde – altid at bevæge jer inden for denne sætnings rammer. På den måde er du sikret at holde den røde tråd, hver gang du laver nyt indhold til siden.

Og så kan siden på de sociale medier endelig oprettes!

Har du allerede en side på de sociale medier, men bare gerne vil gå en ny vej, så er det selvfølgelig ikke for sent at ændre retning. Absolut ikke! Sørg blot for at afsætte ressourcerne til at varetage de nye rammer for profilen. Vil man gå en ny vej og fremadrettet have skarpere billeder på sin Instagram-profil, målrette annonceringerne ud fra Big Data på Facebook eller producere lækre videoer, der rammer spot on, så er det vigtig at investere både i professionelt mandskab og det rigtige værktøj. Og forvent ikke, at denne radikale ændring kan ske fra den ene dag til den anden. Det tager tid og tålmodighed at skabe vedvarende succes på SoMe.

Contentplan & Afrapportering

Når rammerne for en SoMe-strategi er sat, og du har fået et stort kendskab til din målgruppe, så ligger der et kontinuerligt arbejde foran dig. Der skal nu udarbejdes en contentplan, hvor al info for det enkelte post lægges ind. Både dato, tidspunkt, tekst, link og visuelt materiale.

Og skal der penge bag indholdet,  så oplys også om formålet for annoncen (klik, views, engagement, etc.), periode, beløb og målgruppe.

Ved at lægge al indholdet ind i contentplanen er det efter postens eksponeringsperiode nemmere at afrapportere og evaluere på det kørte indhold. For ja, det er vigtigt at lære af sine erfaringer – uanset hvordan posten/annoncen performede. Man lærer altidnoget nyt om sin målgruppe efter en afvikling.

Vi skummer fløden

Når der kommet styr på indhold og målgruppe, er det en god ide at afsætte tid til at udarbejde:

Tone of voice
Skal den læne sig op ad tonen på de andre kommunikationsplatforme, eller skal I have en helt anden ordlyd, da I kommunikerer til ny målgruppe på de sociale medier modsat på websitet samt nyhedsbrevet.

Shitstorm-køreplan
Lav en plan for, hvad der skal ske, hvis I skulle rammes af en shitstorm på SoMe. Man behøver ikke holde sig 100% til køreplanen, hvis man væltes på SoMe. Men bare man har talt det igennem før hændelsen, så folk i huset nogenlunde ved, hvad der skal ske på selve dagen. På den måde kender hver person i virksomheden sin rolle på selve (ulykkes-)dagen. Det giver både en tryghed blandt medarbejderne – og også i ledelsen -, hvis man melder det klart ud, før noget sker.

Insights
Sørg for løbende at holde dig opdateret omkring sidens data, så du nogenlunde ved, hvornår er det godt at poste, hvilken alder målgruppen har, hvilket device bruger de mest, etc. Uanset om man bruger LinkedIn, Facebook eller Twitter, så er der rigeligt med data at hente. Og snart kommer der også insights til virksomheds-profiler på Instagram.

Rigtig god arbejdslyst!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.