Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

3 ting du skal overveje i din Amazon strategi

De fleste virksomheder har indset at man skal tage stilling til Amazon eller platformssalg, men har stadig de første reelle overvejelser til gode. Er du en af dem? Så læs med her.

Tal fra E-commerce Europe peger på at op imod 33 % af al B2C salg online vil gå igennem online markedspladser fra 2020, og i Tyskland står markedspladser for mere end 50% af e-handlen. Jeg tager i denne artikel udgangspunkt i Amazon, da denne klart er den altdominerende spiller i Europa, men skal man til Asien findes der andre dominerende spillere. Fælles for dem alle er; de er kæmpestore og de har potentialet til at overtage hele markedet over tid.

Begrebsforvirring: En salgsplatform og en online markedsplads er det samme. Der har hersket en del forvirring om dette i den seneste periode. Af de mest kendte online markedspladser kan nævnes Amazon, Alibaba, Ebay og danske Miinto.)

Men lad mig starte med at slå en ting fast:
Amazon kommer IKKE til Danmark!

Der har længe svirret rygter om at Amazon ville komme og overtage dansk e-handel, og jeg har nærmest ikke mødt en e-købmand som ikke har spurgt, hvad de nu skal gøre når Amazon kommer og indtager landet. Men det er usandsynligt Amazon kommer til Danmark – i hvert fald ikke mere end de er i forvejen. Amazon er den andenstørste danske webbutik målt på omsætning mod danskerne, kun overgået af Zalando. At de skulle etablere sig yderligere med dansk support og dansk lager ser jeg simpelthen ikke ske inden for de næste 5 år. Når Amazon fra det amerikanske hovedkontor skal beslutte hvilke nye lande der er interessante i Europa, velvidende de er veletableret på de 5 største markeder (Tyskland, UK, Frankrig, Spanien og Italien) kigger de slet ikke på Danmark som enkeltstående marked i denne proces. Amazon betragter Norden som helhed, og de markeder er virkelig ikke særlig attraktive set udefra; Vi er blot 18 millioner mennesker, Vi taler 4 forskellige sprog og derudover er Norge ikke en del af EU, og dermed enormt svært at sende til.

I stedet er tesen at Amazon kigger mod Polen, Benelux, Tyrkiet og den resterende del af Østeuropa. Norden og Danmark er simpelthen ikke en del af de ”lavt hængende” frugter i forhold til at få yderligere markedsandele i Europa. Så hvis dit fokus primært ligger på Danmark, så drop frygten for Amazon, og fokuser i stedet på andre platforme som Wupti og Miinto.

Kig på Amazon som en del af din eksportstrategi

Når man til gengæld taler om at gå ind på andre markeder, er Amazon en helt anden historie, i Tyskland har Amazon mere end 20% af al e-handel og i USA har de mere end 50%.

Når man skal overveje sin eksportstrategi i forhold til e-handel, er det vigtigt at skelne mellem om man sælger kendte mærkevarer eller sælger sit eget produkt som er ukendt på det pågældende marked. Sælger man kendte mærkevarer er Amazon er genial platform, fordi her handler en stor del af befolkningen allerede, man skal ikke overveje betalingsmetoder, fragtmetoder og hvordan ens side skal se ud. Alt dette har Amazon allerede styr på. Man skal blot sikre sig at man kan sælge sine varer billigere end sine konkurrenter. Sælger man derimod ukendte varer og ønsker at gå ind i nyt eksportmarked, skal man ganske vist være til stede på platformen, men det er ikke her man får en masse kendskabsgrad i markedet. I sådanne tilfælde fungerer Amazon blot som en salgskanal, så hvis man sørger for at øge sin kendskabsgrad andetsteds, kan man altid henvise folk til at købe på Amazon, ellers finder de ofte ud af det selv.

Men hvorfor skal jeg betale 15% til Amazon når jeg kan sælge det ”gratis” selv?

Amazon tager en kommission på 15% af alle varer de sælger, og det kan på i nogle cases virke af meget. Men kigger man på hvad ens marketing omkostninger er på Google eller Facebook, så er det i mange tilfælde cirka det samme. Forskellen er dog, at på Amazon er folk langt mere købeklare, end de er på både Google og Facebook. Man kender det fra sig selv, man går på Facebook for at følge sine venner, man går på Google for at søge inspiration, men man går på Amazon for at handle! Derfor kan det ofte godt betale sig at lægge dele af sit budget her.

De første steps

At komme i gang med at sælge på Amazon er noget af det nemmeste i verden, ind på Sellercentral (Amazons platform for sælgere) og opret dig som bruger, og bingo, så er du i gang. Men at få succes er straks en anden sag; så inden du går i gang vil jeg bede dig overveje 3 ting:

Vil du allokere de nødvendige ressourcer?

At sælge på platformen tager tid, produktoprettelse, salgsstrategier, IT-integration, momsregler, afregning; Jeg plejer at anbefale at man allokerer minimum en fuldtidsressource i 6 måneder for dels at få styr på alle processerne og dels finde din model, for når du først har fundet formlen, er der en kæmpe volumen at hente derude.

Har du styr på din IT-integration og logistik?

Amazon straffer benhårdt hvis man sælger noget til en kunde og ikke kan levere, så hvis du har mere end 50 produkter (inklusiv varianter), skal du have styr på din IT-integration, så dine lagertal automatisk opdaterer, og du skal kunne sende varerne fra dag til dag.

Kan du tjene penge på første ordre?

Den sidste og afgørende ting du skal overveje, er om du kan tjene penge på første ordre? Man har ikke mulighed for at skabe en langsigtet relation med kunden, da det er Amazon der ejer kunden, så derfor SKAL du tjene penge på første ordre.

Amazon er kommet for at blive, men i stedet for at frygte det skal man som dansk virksomhed i højere grad bruge det som en genvej til eksport, for der er virkelig mange muligheder for at sælge produkter til hjørner af Europa som du ellers aldrig ville komme ud i!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.