Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Amazon & Google – et nærmere kig på de to giganter

Når snakken falder på e-commerce og generelt salg af varer på nettet (herunder især indenfor B2C), så er der specielt 2 mastadonter, som man ikke kommer udenom, når man fra helikopteren kigger på e-commerce globalt set.

Google og Amazon er to uhyggeligt vigtige brikker indenfor online handel, og i takt med at rygterne om Amazon’s indtræden i Danmark tager til, vil jeg i dette skriv forsøge at belyse forskellen mellem disse to giganter ud fra et marketingperspektiv.

Intention er et vigtigt nøgleord

Både Google og Amazon lever af at servere det bedst mulige indhold til brugerne. Begge platforme er bygget op omkring deres søgemaskine og den dertilhørende søgealgoritme. Det der dog er vigtigt at belyse, er den store forskel ligger i intentionen bag brugen.

Google er (historisk set) en søgemaskine, som er bygget til at informationssøge. Ud fra et givent antal keywords eksponeres du for flere tusinde sider, der har en form for relevans. Siden da er der dog kommet annoncer til, hvor du som virksomhed har mulighed for at eksponere dine produkter ud fra de keywords, som brugerne taster ind. Leder kunder dog efter informationer (hvilket eksempelvis kunne være omkring et produkt), så er det Google, som den potentielle kunde går til.

Amazon derimod har ét mål, og det er at få dig til at placere en ordre. Derfor skal søgealgoritmen hos Amazon altid sørge for, at potentielle kunder får de bedst mulige produkter eksponeret, så snart der er tastet givne søgeord ind i søgeboksen. Hos Amazon er det derfor ikke informationer, som søgealgoritmen er optimeret til at eksponere. Det er derimod de produkter, som der er højst sandsynlighed for, at du vil købe, når et givent søgeterm er blevet brugt.

Amazon’s dominans på Google

En af de ting, som har givet anledning til bekymring i Danmark, når rygterne om Amazon’s indtræden i Skandinavien svirrer, er deres dominans på de organiske søgeresultater hos Google. Har man nogensinde prøvet at søge efter et produkt på Google i Tyskland eller USA, så står det lynhurtigt klart, at Amazon har sat sig på en kæmpe stor portion af alle de organiske søgeresultater.

Måden hvorpå Google’s søgealgoritme er bygget op, kan gøre det utroligt svært for mindre webbutikker at gøre sig gældende i de organiske søgeresultater, hvis man er oppe imod Amazon’s domæne. Det kræver (ofte) en ekstra indsats SEO-mæssigt, og det er noget af det, som jeg oftest hører klager over, når jeg snakker med online marketingfolk i USA.

Hvordan skal marketingbudgettet allokeres?

Ovenstående spørgsmål er et af dem, som jeg de sidste par måneder har fået stillet flest gange. Hvis man har Amazon in mente, hvordan skal man så håndtere de mange forskellige marketingdiscipliner?

Selvom det er uhyggeligt svært at komme med et definitivt konkluderende svar på, da det afhænger meget af den enkelte virksomhed, så vil jeg herunder komme med et par gode råd til, hvad man skal have in mente, når marketingbudgettet skal planlægges.

  • Sælger du dit eget private label brand, som du har 100% styring over, så handler det om at styrke kendskabsgraden. Ved at styrke sit brand, har man elimineret en af de store udfordringer ved Amazon, nemlig at skille sig ud på andet end prisen.
  • Er du en forhandler af andre brands, så er det vigtigt, at du sikrer dig din online tilstedeværelse på tværs af de mange kanaler. Google er naturligvis alfa og omega, men formår du samtidig også at skabe en værdifuld tilstedeværelse på de sociale medier, så vil du allerede være mange skridt foran.
  • Sælger du no-name varer, så er du i risikogruppen. Det hele afhænger naturligvis af, om Amazon formår at tage lige så store markedsandele i Skandinavien, som de i dag har i bl.a. USA og Tyskland. Problematikken ved at have no-name varer er, at de (ofte) er nemme at kopiere, og i sidste ende konkurrerer man omkring prisen.

Der findes ikke et definitivt svar på, om pengene skal postes i SEO, Google Ads, Facebook/Instagram Ads eller noget helt andet. Man skal derimod vende blikket indad og se, hvordan konkurrencen fra Amazon kan påvirke

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.