Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Derfor er H.K.H. Kronprins Frederik Danmarks dygtigste kommunikator

Er det sandt eller en myte, at kronprinsen er en dårlig kommunikator? Læs min analyse og se, om du er enig i, at vores afholdte tronfølger ikke bare er dygtig. Han er fantastisk.

Det hedder sig ofte, at Danmarks kronprins er en dårlig kommunikator. Ikke sjældent gør folk grin med de mange indskudte sætninger, de utallige forbehold og de upræcise formuleringer. Flere aviser har da også moret sig med at bringe udskrifter af interviews. Eksperter har stået i kø for at analysere og fælde dommen, at kronprinsen var dårlig til at kommunikere. Men er det en myte?

Hvad kan HKH Kronprins Frederik sige?

Man behøver ikke at kigge langt rundt i den kongelige kreds for at se, hvor galt det kan gå, hvis man siger noget som helst med mening. Hvis man udtaler sig positivt om noget, bliver det hurtigt udlagt som politisering, hvilket kongehuset ikke bør forfalde til. Eller endnu værre, så bliver det udlagt som, at kongehuset er et kommercielt talerør. Og fanden er løs i Laksegade. Det var heller ikke klædeligt, hvordan den afdøde prinsgemal blev udstillet, udskammet og hånet, blot fordi han tillod sig at vælge, hvor han gerne ville begraves.

Det kongelige kommunikations-dilemma

Personligt er jeg imod, at Danmark har et kongehus. Fordi det i sin natur er ikke-demokratisk. Men hvis vi skal have et kongehus, mener jeg, at vi har været ualmindeligt heldige med det, vi nu engang har. Jeg kan ikke forestille mig en familie, der ville være bedre egnet. Stor jeg vil gerne give fuld honnør til alle som én i den store familie.

Og jeg er ikke den eneste, der har det sådan. Det er nok ikke urimeligt at tro, at kongehuset kun består, så længe det hviler på folkets gode vilje. Som allerede Frederik den 7. Erkendte med sit valgsprog: ”Folkets kærlighed, min styrke”.

Så her er Kronprins Frederiks dilemma: Han bliver hele tiden spurgt om noget, og han kan reelt ikke tillade sig at give udtryk for nogen som helst mening, der ikke er så banal, at alle vil nikke til den. For dommen er nådesløs, hvis han træder det mindste ved siden af. Og han kan heller ikke tillade sig at lade være med at svare, for så vil han med stor sandsynlighed blive hængt ud for at være arrogant og utilnærmelig.

Meget få mennesker ville være i stand til at navigere i det farvand. Men Kronprins Frederik formår at løse den kommunikative cirkels kvadratur. Elegant endda.

Kunsten at sige ingenting og kommunikere klart

Kronprinsen har den særlige evne at sige noget, uden at sige noget. Og alligevel formidle følelser og stemninger båret af en ordstrøm, som alle kan læse deres egen mening ind i. Det er ikke et tilfælde, at Kronprinsen år efter år – og med rette – bliver kåret til den mest populære dansker. Foran selv de største fodboldhelte, reality-stjerner, politikere og sågar Rasmus Seebach, som man heller ikke kan andet end at elske.

Er det bevidst eller ubevidst? Det er selvfølgelig million-dollar spørgsmålet for en professionel vurdering. Taler kronprinsen bevidst ’i tunger’ eller med ’uld i mund’? Mit personlig gæt er absolut et ’ja’. Jeg kender ikke kronprinsen, men jeg er er overbevist om, at han simpelthen har tillært sig at tale på den måde, når han har behov for det. Og at han dermed sagtens kan switche om og være tilsvarende præcis, når der er behov for det. I familien eller blandt venner for eksempel.

Jeg bygger vurderingen på, at jeg har arbejdet sammen med nogle konsulenter, der kunne noget af det samme. De kunne kommunikere knivskarpt i nogle situationer, mens de i andre bevidst skabte en feel-good stemning ved at padle rundt i uklare formuleringer, som ikke kunne true nogen eller noget.

Det er kommunikation, der nærmer sig kunst, når den er udført så naturligt og autentisk, som Kronprins Frederik, formår at gøre det. At kunne være sig selv med det nærvær, som vi ser kronprinsen præstere, samtidig med, at han i realtid on the fly overvejer alt, hvad han siger, er intet mindre end imponerende. Dermed formår kronprinsen at være det samlingspunkt, som både kongehuset og Danmark har brug for.

And the close runner up …

Jamen er det virkelig en kvalitet at være uklar og vævende? Ja, i tilfælde hvor det handler om at få folk til at føle sig tilpas og kun kommunikere empati. Men i andre situationer er det modsatte mindst lige så vigtigt og lige så godt. Og derfor er det på sin plads, at jeg for klarhedens skyld nævner min personlige nr. 2 på listen over Danmarks bedste kommunikatorer: Klaus Riskær.

Selv om jeg ikke er enig med Klaus Riskær i alt – langt fra endda – så er jeg dybt imponeret af hans evner som kommunikator. Han kan som få udstanse essensen af komplekse problemstillinger i præcise udsagn og koncepter. Da han i 2018 udgav værket ”Understrøm” ét kapitel ad gangen, var jeg næsten rystet over hans klarsyn og hans evne til at formidle det (så selv jeg mente at kunne forstå det).

Og når jeg ind imellem har lejlighed til at se Klaus Riskær holde taler eller blot blive interviewet, må jeg gang på gang overgive mig til klarheden, logikken og evnen til at skabe retoriske konstruktioner, man kan se for sig og købe ind i. Det er unikt og fantastisk.

Det var bare det. Du er måske uenig, og det er fint. Det er jo charmen og forbandelsen ved at beskæftige sig med kommunikation. Vi kan alle have vores mening, og der er ikke nogen facitliste.

Hav en forsat god dag.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.