Design med mennesket i centrum

Design i dag er meget andet end produktdesign og møbeldesign. Det er også immaterielt design, servicedesign, oplevelsesorienteret design, co-creation-design og meget andet. Det kan forbedre livet – enten på en konkret måde eller gennem oplevelser og følelser. I denne artikel viser vi et moderne designprojekt i Kriminalforsorgen, hvor en designvirksomhed brugte alle designtænkningens hjælpemidler til at løse massive problemer med dårligt arbejdsmiljø og dyrt sygefravær. Resultaterne var langt bedre end nogen havde forestillet sig, og tre år senere er designprojektet stadig en model til efterfølgelse – i andre fængsler, i Kriminalforsorgen og i andre dele af den offentlige sektor.

Designerne fra Via Design var i 2009 de første, der gik til et udviklingsprojekt i fængslet med brugerne i centrum. Der havde været mange forsøg på forbedring inden, men for første gang i Kriminalforsorgens historie startede et brugerdrevent projekt, hvor både indsatte og ansatte blev anset som eksperter, og hvor den erkendende tilgang til udviklingsprocessen viste sig at være helt afgørende.

Tværfaglig tilgang

Projektet, der løb over et år, havde til formål at forbedre arbejds- og afsoningsmiljøet i to fængsler, og siden i andre danske fængsler, ved at gøre relationerne mellem indsatte og ansatte til

Læs artiklen GRATIS:

LOG INDLOG IND OPRET GRATIS PROFIL