Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Digitale visuelle virksomheder i Aarhus byder op til dans

Når virksomheder rammer resultater og højder, de aldrig havde drømt om, er det næsten altid, fordi de har forstået at omsætte kundernes efterspørgsel til en digital løsning. Det gør nemlig distributionen skalerbar, næsten omkostningsfri og rammer samtidig direkte ind i kundernes behov. Det var temaet for konferencen AARHUS DIGI:TAL 2017, som Filmby Aarhus, Visit Aarhus og Erhverv Aarhus stod bag i september

Identiteter og værdier bliver brudt ned i disse år. Skurken er ofte digitaliseringen, skabt fordi kreative ildsjæle gør noget andet end den etablerede branche forventer. Nogle virksomheder hopper med, de samarbejder og når højder, de aldrig havde drømt op – mens andre nøjes med at fastholde markedsledende positioner – og er glade for det. Men hvad sker der konkret? Hvad kan en virksomhed eller institution reelt gøre i transitionen frem mod reel digital visuel identitet?

Carsten Holst, chef for Filmby Aarhus og Den Vestdanske Filmpulje står med det ene ben i kulturen og det andet i business.

“Filmproducenter kan noget særligt med levende billeder i en sammenhængende fortælling. Det sker selvfølgelig digitalt, og det har gjort film- og tv-branchen til firstmovers og omdrejningspunkt for klyngen af digitale visuelle virksomheder i Aarhus,” siger Carsten Holst.

Den netop afholdte konference AARHUS DIGI:TAL 2017 havde fokus netop der, og målet var blandt andet, at virksomheder og institutioner uden for filmbranchen skulle opleve, hvordan etablerede virksomheder og institutioner lykkes med at omfavne udviklingen. Baggrunden for Filmbyens engagement er ønsket om at bidrage til den stærkeste og bedst mulige erhvervsudvikling inden for branchen af digitale visuelle virksomheder. I første omgang de virksomheder og institutioner, der bor i Filmby Aarhus’ bygninger på Aarhus Havn, dernæst i Region Midtjylland – og gerne til gavn for hele industrien i Danmark.

 På konferencen Aarhus Digi:tal 2017 kunne deltagerne afprøve VR-prototyper, der alle er udviklet i iværksættermiljøet af digitale visuelle virksomheder omkring Filmby Aarhus.

På konferencen Aarhus Digi:tal 2017 kunne deltagerne afprøve VR-prototyper, der alle er udviklet i iværksættermiljøet af digitale visuelle virksomheder omkring Filmby Aarhus.

“Vi ser nu, at gaming, film og tv bliver kombineret for at skabe læring og viden inden for vidt forskellige brancher. Vi er helt sikkert kun i den spæde begyndelse, når først teknikken bliver endnu mere driftssikker og nem tilgængelig, vil vi se løsninger, der flytter hele brancher frem i ryk,” siger Carsten Holst.

Han tænker på områder som fx undervisning og sundhed. En af de VR-prototyper, der blev vist på konferencen, er målrettet undervisere og studerende på medicinstudiet. Der er nemlig udviklet en VR-demo, der viser, hvordan studerende går i dialog med en virtuel patient om symptomer, bestiller blodprøver og lærer at drage de rigtige konklusioner. Det er VR Clinic, der har produceret, og bag VR Clinic står et team af spiludviklere og medicinstuderende.

“Vi er rigtig stolte og glade. Vi er kommet længere, end vi turde håbe på og har bevist, at det kan lade sig gøre at tænke fx diagnosticering ind i et slags VR-computerspil, hvor vi studerende går i dialog med en “levende” patient,” siger Henrik Stoklund, der er den ene af de to grundlæggere af VR Clinic.

Der er faktisk kommet noget helt særligt spændende ud af deres samarbejde. Faktisk er det så interessant, at Stibo – en af Danmarks største it-mastodonter har invitereret det unge team med i deres eksklusive selskab hos Stibo Accelerator, hvor start-ups får kontorplads, feedback og sparring på deres projekter.

Kim Svendsen, direktør Stibo Accelerator har udvalgt VR Clinic, fordi de bevæger i et univers, som de 1300 øvrige medarbejdere ikke beskæftiger sig med.

“På den korte bane er det mest et spændende krydderi, som de tilføjer vores eksisterende forretning, men på længere sigt ligger der et potentiale i at koble journaler fra 50 mio. amerikanske patienter sammen med undervisningsmateriale til medicinstuderende,” siger Kim Svendsen.

Fotograf er: VR Clinic.VR patienten, der bliver diagnosticeret som led i undervisning af medicinstuderende. VR Prototype udviklet af VR Clinic for Cross Motion, Filmby Aarhus

Fotograf er: VR Clinic.VR patienten, der bliver diagnosticeret som led i undervisning af medicinstuderende. VR Prototype udviklet af VR Clinic for Cross Motion, Filmby Aarhus

Fotograf er: VR Clinic.VR patienten, der bliver diagnosticeret som led i undervisning af medicinstuderende. VR Prototype udviklet af VR Clinic for Cross Motion, Filmby Aarhus

Tænk den til ende

Forklaringen på den vision er, at en del af Stibos kerneforretning er at levere it til to af de største healthcare journalsystemer i USA. Der er altså masser af big data, som allerede findes i Stibo’s forretning. Den tanke tager næsten pusten fra de to medicinstuderende – men ikke for Carsten Holst.

“I filmbranchen har vi kompetencerne til at skabe visuelle digitale produktioner, der er spændende og som fastholder brugerne i en narrativ fortælling, hvor de har lyst til at tage næste skridt. At de så lærer noget samtidig er kun et plus – og selvfølgelig skal vi gøre brug af de data og den viden, som er akkumuleret i databaser worldwide,” siger Carsten Holst.

Han er selv filmproducent og har erhvervet dybt i sin DNA.

“Hvis ikke filmbranchen tager den her udfordring op, bliver det andre brancher, der lærer sig vores håndværk, det tager selvfølgelig nogle ekstra år, og måske bliver det ikke i Danmark. Men det er helt sikkert, at det sker… Men vi skal selvfølgelig holde fast, for den danske film-, tv- og gaming-industri har allerede et godt greb om udviklingen. Det er virkelig en positiv bølge, der er i fuld gang,” siger Carsten Holst.

Fakta som AARHUS DIGI:TAL 2017

Konferencen er udviklet af Filmby Aarhus i samarbejde med Visit Aarhus og Erhverv Aarhus. Det EU-finansierede non-profit interregionale netværk Cross Motion arbejder med forretningsudviklende aktiviteter inden for den digitale industri. De præsenterede deres første fire danske VR/AR prototyper – alle udviklet i iværksættermiljøet omkring Filmby Aarhus (partner i Cross Motion) på konferencen AARHUS DIGI:TAL 2017, der blev afholdt 15. september 2017.

Eksempler på VR-prototyper der blev præsenteret på konferencen:

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.