Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Efter Facebook-algoritme ændring: Sådan skaber du effekt med dit content!

Facebook indledte 2018 med at offentliggøre, at de ændrer algoritme. Fremover prioriteres opslag fra familie og venner højere end indhold fra virksomheder og medier. Algoritmeændringen er under implementering og konsekvenserne kan være svære at forudsige. Men mange af os har sandsynligvis oplevet et fald i Facebooksidens organiske reach allerede. Er det ensbetydende med, at indholdsproduktionen til Facebook således bør standses? Umiddelbart nej. Det gode indhold er vigtigere end nogensinde. Til gengæld er det tid til at nytænke, hvordan der udgives content på Facebooks platform for at nå den ønskede effekt.

Er du med til at planlægge social medie-strategier, eller administrerer du en virksomheds Facebookside, har du måske hørt om Facebooks ændring af algoritmen, som blev offentliggjort i januar 2018.

Algoritmeskiftet vil ifølge Zuckerberg og co. føre til et fald i gratis visninger af det indhold, som virksomheder og medier udgiver på deres Facebookside. Bedre kendt som den organiske rækkevidde. Dermed lader det til at blive sværere at nå bredt ud med sit indhold på verdens største sociale medie. Hvad gør man så?

I kølvandet på Facebooks algoritmeændring er spørgsmålet, hvordan vi som social medie-ansvarlige kan adoptere os til Facebook-mediets udvikling og tilpasse vores arbejde med content hertil. Det er naturligvis svært at svare endegyldigt på. Men jeg vil forsøge at bidrage med inspiration til dit arbejde og slå et slag for, at godt content stadig har sin berettigelse på verdens største sociale medie. Men inden vi kommer så langt, så lad os starte med at kigge på, hvad Facebooks nye algoritme går ud på.

Hvad kendetegner Facebooks nye algoritme?

Årsagen til skiftet af algoritmen skyldes, ifølge Facebook, feedback fra brugerne. Facebooks brugere er trætte af, at indhold fra virksomheder og medier stjæler pladsen i nyhedsfeedet fra familie og venners opslag. Der er begrænset plads i news feed’et. Og så må indhold fra virksomheder og medier i større grad vige til fordel for feriebilleder, familiefotos og opslag fra brugerne, hvilket den nye algoritme sørger for.

 

Facebooks algoritme vil også prioritere opslag, der puster liv i samtaler mellem brugerne. Den 22. juni 2017 introducerede Facebook deres nye mission: ‘Bringing the World Closer Together’ – og det lader til at være i den forbindelse, at Zuckerberg og co. ønsker at bringe mennesker tættere sammen via samtale og interaktion. Samspillet mellem brugerne kalder Facebook selv for at skabe ‘meningsfulde interaktioner’. Og selvom det stadig er uklart, hvad definition af en ‘meningsfuld interaktioner’ er, har Facebook selv givet et par eksempler som ses herunder.

Man skal altid huske at tage det roligt og undgå panik, når Facebook annoncerer en opdatering. Men meget tyder dog på, at algoritmeskiftet får konsekvenser. De første ofre for algoritmeændringen har nemlig allerede vist sig. Eksempelvis hos det amerikanske online medie LittleThings, der drejede nøglen om i februar i år trods 12 mio. Facebook-følgere. Angiveligt på grund af Facebooks algoritmeskifte.

Og så har den organiske rækkevidde været faldende for Facebooksider i mange år. Derfor er det ikke er utænkeligt, at den vil falde mere og mere i fremtiden. Spørgsmålet er nu, hvordan vi tilpasser os til Facebook-mediets udvikling, det organiske fald og den strenge algoritme i vores arbejde med indhold.

Vink farvel til organisk rækkevidde – ikke til den organiske tankegang

I løbet af de seneste år er den organiske rækkevidde for Facebooksider faldet markant. Det skyldes, at Facebook satser på deres annonceværktøj, hvor virksomheder kan byde på placeringer i brugernes nyhedsfeed – i stedet for at gøre sig organisk fortjent til den.

Når Facebook bliver ved med at lade den organiske rækkevidde falde, tegner der sig et billede af, at Zuckerberg og co. ønsker at blive en mere traditionel medieplatform for virksomheder. Det vil sige et sted, hvor der indkøbes plads i mediet. Det første, vi bør gøre for at tilpasse os, er således at vænne os til, at Facebook er blevet et medie, hvor det koster penge at være tilstede. Betalte annoncer vil ofte virke bedre end en organisk strategi.

Det næste, vi skal gøre, er at huske hinanden på, at selv  om en annoncestrategi kan betale sig bedre end at satse på organisk rækkevidde, så foretrækker brugerne ikke annoncer. De sætter pris på godt indhold! Man må nemlig ikke glemme, at Facebook stadig er et socialt medie i brugernes optik.

For at tilpasse vores Facebook-strategi til 2018 er vi derfor nødt til at bevare den organiske tankegang og producere indhold, der engagerer – men vi bør distribuere indholdet via betalte annoncer, hvis det skal virke. Eller som Callum McCahon fra det engelske SoMe-bureau BornSocial siger om at få sin Facebook-strategi til at virke: “The solution lies in adopting an organic mindset in a paid landscape”

Og lad os så kigge lidt mere på, hvordan vi kan få vores indhold til at virke på Facebook i 2018.

Gør dig mere umage med dit indhold

Den nye algoritme på Facebook har konsekvenser for de virksomhedssider, der arbejder kvantitativt med deres indhold og deler så mange opslag som muligt. Det kan ikke svare sig længere.

Til gengæld kan algoritmen godt lide indhold, der engagerer brugerne. Ofte er det kreative, velproducerede og originale opslag, der får brugerne til tastaturet. Derfor kan du i dit arbejde med indhold gå mere grundigt til værks, da få gode opslag kan give en større effekt end mange opslag.

En god indgangsvinkel til at producere indhold, der får modtagerne til at involvere sig, er at finde et samtaleemne som brugerne taler med hinanden om i hverdagen – og som giver mening for din virksomhed at tale med om. Dette smørhul mellem bruger og brand kaldes for ‘shared conversations’.

For eksempel er amerikanske Nike ikke kendt for at kommunikere og dele indhold om deres sportssko – men fordi de taler om hverdagsatleter og motion som hobby. Det kan også være psykoterapeuten, der taler om stress i hverdagen i stedet for, hvilke psykoterapeutiske discipliner der trækkes på i behandlingen.

Udgiv dit indhold som annoncer

Har du produceret et godt stykke indhold, er det synd, hvis det kun udgives på Facebook for de organiske visningers skyld. Skal vi tilpasse os til Facebooks medieudvikling, er vi som sagt nødt til at købe præmissen om, at det koster penge at være tilstede på verdens største sociale medie. Og således er du også nødt til at sætte et budget af til at udgive af dit indhold.

Det kan du gøre ved at booste det opslag, du deler på virksomhedens Facebookside. Men jeg vil slå et slag for, at dit indhold lige så vel kan udgives som annoncer. Et sponsoreret opslag og en annonce ser ens ud i brugernes øjne. Men annoncering er smart for dig, fordi det er kloge penge, du smider bag dit indhold. For eksempel kan du vælge at sende den samme artikel til fem forskellige målgrupper. Herefter kan du se, hvilke segmenter der engagerer sig mest med artiklen og læser den. Allerede nu er du klogere end ved en organisk strategi.

Sender du kun organisk ud til Facebook-følgerne samles alle følgere i én stor gruppe af mennesker – og det gør det svært at blive klogere på, hvad der kendetegner målgruppens demografi, værdier eller hvor på kunderejsen, de befinder sig.

Ta’ det bedste indhold til tops i din funnel

For at have gode forudsætninger for at udgive dit indhold via annoncer på Facebook er det godt at bygge et skelet til distribueringen. Et framework. Jeg har personligt gode erfaring med at bruge den klassiske marketing-funnel, som de fleste kender, til at distribuere indhold.

En funnel er smart, fordi at den er et simpelt framework til at forstå en kunderejse og tilpasse indhold herefter. Og så egner en fængende video eller en relevant artikel sig bare rigtig, rigtig godt som top-funnel-materiale, der lokker potentielle kunder ind på din hjemmeside og dybere ned i markedsføringstragten.

Start med at vælge det mest populære indhold på din Facebookside. Gerne det med flest likes, kommentarer og interaktion. Du ved nemlig, at dette indhold virker. Gør nu dit gode opslag til en annonce og placér annoncen i toppen af din funnel. Så bruges dit gode indhold til at skabe opmærksomhed om din virksomhed.

Får annoncen brugerne til at interagere, vil du opleve en høj relevansscore. Og det vil ofte lede til flere visninger og lavere klikpriser, hvilket er vigtigt i toppen af tragten. Jeg har især set flotte resultater ved at brug af videocontent som top-funnel-materiale. Så har du en video på lager, så overvej at bruge den til at lokke folk hen til din hjemmeside, før du rammer dem med opfølgende annoncer.

Husk at det er vigtigt, at du løbende udskifter indholdet i dine annoncer. Faktisk ligesom hvis det var en Facebookside. Det holder dine annoncepriser nede og bliver ved at gøre dine annoncer relevante for målgruppen.

Der er mange måder at arbejde med Facebook-annoncering og strategi. Jeg håber, at du her i kølvandet på algoritmen har fået inspiration til, hvordan du kan arbejde med dit indhold i fremtiden. Tusind tak fordi du læste med!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.