Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Instagram vs Snapchat – Kampen om de unges opmærksomhed

De unge er en attraktiv målgruppe for mange virksomheder og organisationer. Men hvordan fanger man dem på sociale medier som Snapchat og Instagram? Snapchat blev på rekordtid super populært, og det fik Instagram øjnene op for i kampen om de unge brugere. Men hvad skal man som virksomhed eller organisation være opmærksom på, når man begiver sig ud på Snapchat og Instagram? Og hvad er forskellen på de to medier egentlig?

Snapchat blev lanceret i 2011 under navnet Picaboo. Siden har mediet udviklet sig fra, at man udelukkende kunne sende billeder, dvs. sende en snap til sine venner, der forsvandt efter maks. 10 sekunder til, at man også kan sende små videosekvenser, foretage opkald og chatte med hinanden. Snapchat var den hurtigst voksende app indenfor sociale medier i 2014 globalt, og i Danmark voksede Snapchat med 140% fra 2013 til 2015 ifølge DR Medieudvikling. Den udvikling har Instagram, der er ejet af Facebook, holdt skarpt øje med, og både Instagram og Facebook har sidenhen implementeret nogle af de samme funktioner, som gjorde Snapchat til et populært medie.

Hvem er brugerne? Og hvordan anvender de Snapchat og Instagram?

Målgruppen på Snapchat er primært de unge under 30 år. I Audience Projects rapport fra 2017 er Snapchat på en tredjeplads over de apps, unge mellem 15-25 år i Danmark mindst kan forestille sig at leve uden, mens Instagram ligger på en sjetteplads. Og når man ser på kønsfordelingen, er Snapchat i top 10 over de apps, mænd mindst kan forestille sig at undvære, mens Snapchat ikke indgår i kvindernes top 10. Det gør Instagram derimod.

Snapchat anvendes primært til kontakt med de nærmeste venner, hvor brugerne sender snaps direkte til hinanden eller lægger billeder og videosekvenser ud på sin story, hvor indholdet forsvinder efter 24 timer. Hvis brands formår at trænge ind blandt den lukkede skare af venner, har man sikret sig en unik position side om side med vennerne, hvor en gennemsnitlig dansk Snapchat-bruger i 2015 havde 28 venner på Snapchat.

På Instagram har vi typisk mange flere “venner”, betegnet følgere, og mange af os har en åben profil, hvor alle kan kigge med. På Snapchat er det kun dem, jeg rent faktisk kender, og som jeg har accepteret, eller virksomheder jeg har tilføjet, jeg kan modtage snaps fra, og som kan se mit indhold på min story.

Betyder det noget for det indhold, jeg lægger ud?

Ja, det gør det i høj grad. Mit indhold på Snapchat er langt mindre kontrolleret, langt mere autentisk og mindre æstetisk end på Instagram. Og det er her, Instagram Stories kommer ind i billedet. I august 2016lancerede Instagram en ny funktion, som de kaldte Stories, og funktionen minder til forveksling om Snapchat Story, da billederne ligesom på Snapchat forsvinder efter 24 timer, og man på begge medier kan tegne på billedet, indsætte klistermærker, lege med ansigtsfiltre osv. Instagram Stories er derfor oplagt at bruge til de små glimt mellem opslagene på ens profil, hvor æstetik er altafgørende.

Snapchat Instagram

At et billede du snapper til dine venner, forsvinder igen efter nogle sekunder, og at en Story kun er tilgængelig i 24 timer, skaber en sense of urgency, der gør Snapchat (og nu også Instagram Stories) interessant. Og så er realtids-elementet vigtigt på Snapchat. Når vi snapper til hinanden, er det ting, der sker her og nu. Det er det, der gør det nærværende.

Hvad betyder det for dig som virksomhed eller organisation? Og skal du vælge Snapchat, Instagram eller begge dele?

Inden du kaster dig ud i Snapchat og Instagram, er det vigtigt at spørge sig selv, hvad formålet med at anvende Snapchat og Instagram er, og hvem er din målgruppe? Hvis du gerne vil i kontakt med de unge, er de to medier oplagte, men har du også noget interessant indhold at tilbyde dem?

Hvis du allerede har opbygget en følgerskare på Instagram, og endnu ikke er på Snapchat, er det oplagt at teste Instagram Stories, før du kaster dig over Snapchat. Der er nemlig nogle udfordringer såvel som fordele ved Snapchat, du skal være opmærksom på:

Fordelen ved Snapchat er, at det kan være svært at komme i kontakt med en 13-årig på Facebook. Det er nemmere på Snapchat. Samtidig indbyder mediet til direkte kontakt med en ung målgruppe og 1:1 kommunikation, hvor brugerne kan snappe tilbage til dig eller sende en chatbesked. Hvis man som virksomhed bruger Snapchat og gerne vil skabe involvering, er det vigtigt at gøre det personligt og lægge ansigt til ved at have en eller flere ‘værter’, der styrer kontoen. Samtidig skal man overveje, hvad man kan tilbyde brugerne. Sæt brugerne først og tænk “what’s in it for me”, hvorfor skal jeg tilføje din virksomhed på Snapchat? Gode tilbud, produktpræsentationer, rabatkoder, behind the scenes indhold, takeovers samt tips og tricks er indhold, der giver brugerne et incitament for at lade din virksomhed få plads side om side med de nærmeste venner. Vær konkret om, hvad du gerne vil have brugerne til, fx at stille spørgsmål, som Unisport gør, når de viser nye fodboldstøvler frem, og spørger brugerne, om bedst kan lide A eller B.

Ulempen ved Snapchat er, at indgangsbarrieren er høj, hvor følgerne ikke kommer af sig selv, da man ikke kan søge virksomheder frem på Snapchat. Det kræver, at du kommunikerer på tværs af kanaler og markedsfører din Snapchat på din hjemmeside, i nyhedsbrevet, på Facebook, Instagram eller med plakater i din butik og på andet fysisk materiale, hvor du gør opmærksom på, at du er på Snapchat.

Danmark har også en professionel snapchatter, der speeder processen op for virksomheder, når de indgår et betalt samarbejder med ham, og han laver indhold på sin egen Snapchatkonto, hvor der i 2016 var 60.000, der så hans stories.” Han hedder Rasmus Kolbe (bedre kendt som @lakserytteren), og udover at være dygtig til at tegne, er han en fantastisk historiefortæller. Han fortæller rent faktisk en historie på sin story, og bygger den gradvist op. Det er med til at vedholde brugernes opmærksomhed. Netop det at fortælle en historie i sin story er der mange virksomheder, der glemmer, men i højere grad lægger noget lidt tilfældigt ud på deres story. Rasmus Kolbe er også god til at lave faste greb i form af indholdsformater, der går igen uge efter uge, fx tegnekonkurrencer og klagekassen, hvor brugerne kan komme af med deres frustrationer.

Ligheder og forskelle på Snapchat og Instagram

Nedenfor har jeg sammenholdt nogle af funktionerne på henholdsvis Snapchat og Instagram.

Som det fremgår af tabellen, er forskellen på Snapchat og Instagram efterhånden svær at få øje på. Når det kommer til, hvem der vinder kampen om brugerne, tyder meget på, at Instagram pt. står på sejrstaburetten. I juni 2016 var der mere end 250 mio. brugere, der anvendte Instagram Stories hver dag. Dermed havde antallet af brugere, der benytter Stories overhalet det samlede antal Snapchat-brugere, der i maj 2016 lød på 166 mio. daglige brugere ifølge Business Insider.

Hvad er business-casen?

Uanset om I vælger Instagram eller Snapchat, kan de to sociale medier bruges til at:

  • Skabe og styrke relationer >> skabe ambassadører.
  • Kommunikere mere personligt og uformelt.
  • Vise at I kan være sjove!
  • Blive klogere på jeres publikum ved at I modtager feedback på jeres indhold.
  • Tilgængelighed – være der, hvor brugerne er, hvor det ikke altid handler om at have så mange følgere som muligt, men at have de rigtige.
  • Eksperimentér! Prøv det af i en periode og evaluér på indsatsen. Hold øje med, hvor mange der ser jeres stories, hvor mange der bruger en rabatkode (hvis I deler sådan en), hvor mange der svarer på jeres Snaps eller tager et skærmbillede.

Husk hele tiden at have for øje, hvad formålet er. Hvis I ikke ved, hvad I ønsker at opnå med at være på Snapchat eller Instagram, er det svært at måle, om indsatsen er en succes. For nogen er det et spørgsmål om awareness som et led i at fange de unge tidligt i håb om at få dem som kunder, når de bliver voksne, mens andre, fx Sliders, har brugt Snapchat til rekruttering af nye medarbejdere.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.