Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Marketing skal mestre forretning, design, teknologi og data

Den moderne marketingafdeling kan kun vinde i ‘Kundens tidsalder’, hvis den supplerer projektmodellen med drift og integrerer stærke kompetencer indenfor forretningsudvikling, design, data og teknologi. Samtidigt. Da jeg startede som konsulent i den digitale branche for otte år siden, var det helt normalt at marketingafdelingen i en større virksomhed skulle nå sine målsætninger ved at hyre bureauer ind til at klare opgaverne. En marketingafdeling bestod så, groft sagt, af en strategisk ansvarlig direktør og en flok projektledere, der arbejdede med eksterne bureauer. Gerne efter en projektmodel, der typisk fordrede at et projekt varede 12 uger – og så nyt projekt.

Sådan fungerede kampagner – og sådan fungerer de måske stadig nogle steder. Men kampagner mister effekt – medierne slås om magten, og annoncørerne ender som de stensikre tabere. Selvom vi nu kan købe konverteringer og engagement og et væld af alternative annonceringsprodukter, vil det blot blive dyrere og dyrere. Kampagner kan slet ikke stå alene på den moderne markedsplads, vi kalder ‘Kundens tidsalder’.

Kundens tidsalder

Udtrykket Kundens tidsalder er ikke nyt, men bruges af mange til at beskrive en tid, hvor klassiske forcer som bedste viden, logistik eller teknologi ikke længere giver vedvarende konkurrencefordele. Vi definerer Kundens tidsalder som to overordnede tendenser, der giver overblik og skaber et godt grundlag for udviklingen af en kundefokuseret strategi, der fungerer.

  1. Digitale teknologier påvirker al kommunikation, værdiskabelse og alle transaktioner
  2. Kunderne ved alt, vurderer alt og forlanger kommunikation, produkter og services, der tilpasser sig deres behov.

Det er egentlig helt simpelt, men konsekvenserne er enorme: Virksomhedens brand styres ikke længere af en vedvarende, bred eksponering, når de sociale medier samtidig kommer længere ud og længere ind med andre kunders klare anbefalinger og advarsler. Marketing forandres fra ‘push’ og en risiko for at møde kunden for tidligt, til et ‘pull’, hvor kunden alt for ofte mødes for sent. Salg må tage højde for, at kunden er langt inde i sin beslutningsproces, når kontakten oprettes, og forventer at tale med en ekspert – ikke en sælger. Kundeservice kan næsten kun gå for langsomt og forventes tilgængelig 24/7 via alle kanaler og applikationer.

For Marketingafdelingen betyder dette også “always-on” og at meget af fokus skal flyttes fra projekt til drift. Vi må forstå, hvad kunden interesserer sig for, hvordan han interagerer med os, hvad han efterspørger – og sørger for at stille det til rådighed på en relevant og engagerende måde. Vi kan stadig komme for tidligt, men vi kommer næsten altid for sent med den information eller de services kunden efterspørger. Tålmodigheden er ikke stor!

Kampagner kan stadig drive trafik, men det samme kan også opnås med word-of-mouth og produkter med indbygget “talkability” (når dit produkt har så fede features, at kunder begynder at tale om dem).

Forretningsudvikling, design, data og teknologi

Så hvad skal vi drifte, når marketing i mindre grad skal skabe kampagner? Vi skal drifte vores corporate- eller brand-website som en digital brandplatform, der engagerer alle vores målgrupper i relevante touchpoints, i kunderejser og hele kundelivscyklen. Vi skal også lave services (fx selvbetjening), applikationer (produktkonfigurator, branded utility og andre målrettede værdiskabere). Når vi skaber disse løsninger for vores kunder, laver vi pull-marketing og skaber grundlaget for mere målrettede kampagner, der med mindre målgrupper kan blive mere relevante, når de omhandler én bestemt app eller ny service.

Er det Marketing? Ja, det er det i høj grad, men det er også forretningsudvikling, salg og kundesupport. Hvad der synes at binde det hele sammen, er de digitale teknologier og det store potentiale i stærk og brandet kundeoplevelse på tværs af touchpoints med kunden. Og den skal marketingafdelingen selvfølgelig eje.

Hvad skal projektlederne lave? De skal blive specialister i online marketing. De skal forstå forretningen, og så skal de sørge for at inddrage stærke kompetencer indenfor design, data og teknologi. For når marketingafdelingens specialister skaber værdi, bygger de løsninger til kunderne. Det er ikke kommunikation, det er ikke bare en app eller en masse data – det er det hele på en gang og samme tid, så de rigtige indsigter kan bringes i spil, de rigtige idéer kan prototypes og prøves af, og de bedste teknologier kan muliggøre de mest effektive løsninger til markedet.

Vi skal altså være forretningsudviklere, der kombinerer stærke digitale kompetencer med grundig indsigt i forretningen og de kunderettede strategier. Vi skal være designere, der tænker produkter, services, kampagner og brand sammen og skaber attraktive, engagerende og konsistente kundeoplevelser i alle kontaktpunkter. Vi skal være dataanalytikere, der muliggør indsigtsfulde og effektive beslutninger, ved løbende at indsamle, organisere og bringe data i spil som beslutningsgrundlag. Vi skal være teknologer, der skaber fundamentet og udnytter teknologiske potentialer som input til strategi og design.

Rom blev ikke bygget på en dag

Det er nye og store krav, der stilles til marketingafdelingen, men hvis vi skal vinde, må vi fokusere på digitale teknologier og evnen til at skabe differentierende og overlegne kundeoplevelser. Den ambition skal bo i Marketing, og når vi teamer op med bureauer, skal vi gøre det ud fra det mindset, at vi vil bringe de rigtige kompetencer i spil. Samtidig.
For vi kan ikke designe det rigtige uden at bringe teknologien i spil, og vi kan ikke træffe de rigtige beslutninger for forretningen uden adgang til nye og relevante data.

Det er urealistisk for de fleste marketingafdelinger at opnå disse kompetencer på kort sigt, men her er masser af bureauer, som stiller deres integrerede kompetencer til rådighed. På længere sigt, forventer jeg dog, at alle større marketingafdelinger har disse kompetencer inhouse.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.