Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Slip sanserne løs

Hvordan skal de fysiske butikker håndtere danskernes stigende tendens til at handle online? Bliver 2016 mon året hvor den fysiske detailhandel for alvor stempler sig ind i kampen? Og hvad der skal der i så fald til for at butikkerne har en chance i kampen mod nethandlen.

I sektionen Finans i Jyllands-Posten den 7. februar, kunne læserne forstå at danskerne handler for 80 mia. kr. i netbutikker i 2014 mod 69 mia. kr. i 2013. 2015 ser (naturligvis) ud til at slå den rekord. I den udmærkede artikel med titlen “Sådan skal butikkerne vinde kampen mod nethandlen”, giver tre aktører; Bruno Christensen, direktør i analysefirmaet Detailhandels Promotion, Henrik Libak, indehaver af konsulentfirmaet Libak Retail og Jacob Bannor, centerchef i Fisketorvet deres bud på udfordringen. Opsummeret og noget forenklet lyder det samlede svar, at nøglen ligger i kundeservice og butikoplevelsen. I det er jeg ikke uenig, men må samtidigt konstatere at de færreste butikker syntes at efterleve dette. PWC konstaterede i deres årlige Global CEO Survey fra 2014, at et stort flertal (80 %) af toplederne fra detailhandel lister ”teknologisk fremskridt” som en af de globale tendenser, der vil forvandle deres virksomheder mest over de næste fem år. En undersøgelse hvor 344 CEO’er for detail- og dagligvarehandlen deltog. Oprustningen fra industrien har været massiv på e-handel, og det har tydeligvis været en topprioriteret KPI for mange detailhandlere at få en bid af e-handels-kagen. Tilbage står de fysiske butikker og spørgsmålet må melde sig hvilken rolle de spiller i fremtidens detailhandel?

Jeg mener at de fysiske butikker har noget at tilbyde, men butikoplevelsen skal forbedres. Julesalget er undtagelsen der bekræfter reglen, her hygges der om kunderne. Der er pebernødder i lange baner, der er pyntet op og musikken spiller de julesange som vi plejer at høre. Udenfor går julemanden måske rundt, duften af brændte mandler rammer vores næsebor og selv den lidt forhutlede harmonikaspiller der næsten kan jingle Bells, får os forbrugere i den rette stemning som frit oversat betyder, at der er basis for forbrug. Det er selvfølgelig utopi at tro at vi kan komme nethandlen til livs, men det må heller ikke være ambitionen. Der er plads til begge aktører, men eksistensberettigelsen for de fysiske butikker vil blive baseret på deres evne til at skabe værdi. Der er i udgangspunktet vanskeligt for butikkerne at konkurrere på faktorerne sortimentsdybde, grundet netbutikkernes “lange hale” og pris da netbutikkerne som regel har lavere omkostninger. Så hvad kan de fysiske butikker som netbutikkerne ikke kan?

Aktiver sanserne

Der er i sagens natur mange relevante indsatsområder for at skabe værdi, som også fornemt diskuteres i før omtalte artikel, herunder kundeservice. Dét, jeg vil fokusere på her er sanserne, som jeg mener er en vigtig ingrediens til værdiskabelse. Arbejd strategisk med alle sanserne; smag, syn, lugte, føle og høresansen. Desto flere sanser der aktiveres desto stærkere oplevelse. Skærmen tilbyder kun inddragelse af syn og høresansen og her er de fysiske butikker overlegne, hvis de ellers vælger sætte sanserne i spil. Julesalget er eksemplet hvor der faktisk arbejdes med sanserne, men hvor er de værdiskabende initiativer i januar? Her kastes værdiskabelsen over skulderen, for nu skal der være udsalg!

Januarudsalget er en tradition og vi må ikke glemme at vi danskere er de mest tilbudshungrende forbrugere i hele Europa, så den er svær at komme helt uden om. På den anden side er tilbuds-krigen også en falliterklæring – en devaluering af dit brand og værdiskabelsen. Og værst af alt; priskonkurrence er netbutikkernes stærkeste kort.

Hvad skal der gøres?

Inspiration kan findes i konceptet omkring oplevelsesøkonomien, som netop er helhedsorienteret i sin anskuelse af købsadfærden, i erkendelse af, at det ikke er nok blot at have nogle gode varer på hylderne. Kundeoplevelsen er nøglen til øget salg og kundeloyalitet, kunden skal føle sig velkommen. Et sofaområde med aktuelle magasiner i tøjbutikken, er et lavpraktisk eksempel hvor, typisk manden, kan slå sig ned mens kvinden browser i butikken. Hvis der samtidigt er tænkt over lyd-, lys- og duftdesign i butikken er basis på plads kombineret med den gode kundeservice som er alfa og omega. Nogle koncepter går all-in som f.eks. Abercrombie & Fitch gør det i deres bud på en tøjbutik, som bygger på en unik værdiskabelse, som umiddelbart ikke direkte kan erstattes af online konkurrenterne. Lad kunderne se, mærke, dufte, smage produkterne i et interessant miljø.

Det behøver ikke være raketvidenskab at arbejde med værdiskabelse i den fysiske del af detailhandlen, men det kræver en aktiv stillingtagen til hvordan sanserne kan aktiveres. Det er mit håb, at 2016 bliver året hvor vanetænkningen udfordres af nye bud på værdiskabelse i detailhandlen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.